Káros gyógyszerek a netes patikákban

Vágólapra másolva!
Egyre jobban rákattannak az online gyógyszervásárlásra a britek, ám a gyógyszerészeti felügyelet szerint legalább egyharmaduk az egészségével fizet a felelőtlen beszerzésért.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britanniában több mint kétmillióan jutnak medicináikhoz online megrendeléssel, ami kényelmes ugyan, de nem veszélytelen - erre hívta fel a figyelmet a Királyi Gyógyszerészeti Társaság (RPSGB) legutóbbi kutatása, amiről a BBC internetes hírszolgálata adott hírt. A RPSGB szerint az internetes vásárlókra két nagy veszély leselkedik: rossz gyógyszert szednek be vagy olyan honlapról rendelik, ahol recept nélkül juthatnak receptköteles gyógyszerhez. S erre egyre több lehetőségük nyílik az online gyógyszertárak szaporodásával. Az orvos rendelésének megkerülésével szedett szerek azonban gyakran csak még betegebbé teszik a felelőtlen pácienseket.

A felügyelet ezért biztonsági logóval látta el azokat a honlapokat, amelyektől jó szívvel lehet rendelni, s azt tanácsolta mindenkinek, hogy a jelzés nélküli internetpatikákat kerülje el. Hiszen lehet, hogy akciósan kínálják portékáikat, de az egészség fontosabb az árnál. A gyógyszerek és egészségügyi termékek szabályozóügynöksége még tovább ment az óvatosságra intésben: ők egyenesen azt javasolják, hogy maradjon mindenki a rég bevált útnál, írassa fel a gyógyszert a háziorvosával, és váltsa ki a sarki patikában.