Kirándulás a bittorrent legális oldalán

Vágólapra másolva!
Gyakran találkozni olyan hírekkel, hogy torrentszervert vittek el, torrentezőket pereltek be: a kifejezés a film- és zeneiparban tevékenykedők közt leginkább szitokszónak számít. Pedig a technológia teljesen legális: utánajártunk, hogy mit lehet anélkül letorrentezni, hogy jogot sértenénk.
Vágólapra másolva!

Bram Cohen, a BitTorrent technológia feltalálója, 2001 júliusában a Yahoo egyik számítástechnikai levelezőlistáján jelentette be, hogy új, gazdaságosabb protokollt dolgozott ki nagy fájlok internetes megosztására. A módszert hamar magukévá tette a linuxos tábor, a nyílt operációs rendszert ugyanis többnyire hatalmas lemezkép-fájlok formájában terjesztik.

Természetesen a kalózoknak sem tartott sokáig felismerni az újdonság jelentette előnyöket. Az ekkoriban használt első generációs hálózatok, mint a Napster vagy a Morpheus, pedig jogi problémák és elnéptelenedésük, nehézkes használatuk miatt kikoptak a használatból.

Cohen megoldása viszont lehetővé tette, hogy az azonos fájlokat letöltő felhasználók egymás között is megosszák a megszerzett adatdarabokat, így tehermentesítve a szervert. A torrentezés rövid idő alatt teljesen összefonódott a kalózkodással, pedig mára több száz gigabájtnyi legális anyaghoz is hozzáférhetünk segítségével.

Hangoskönyvek minden mennyiségben

A legnagyobb legális magyar torrentforrás a Magyar Elektronikus Könyvtár, amely hangoskönyv-gyűjteményét nemrégiben e letöltőtechnológia alkalmazásával is elérhetővé tette az érdeklődőknek. A MEK rendszerét a tracker.aladar.com címen található portál szolgálja ki, amelyet egy lelkes önkéntes hozott létre még másfél évvel ezelőtt. Az oldal statisztikái szerint másfél éves fennállása óta 4,8 terabájt adat megmozgatásában segített. Ez a mennyiség 1117 DVD vagy kereken 7000 CD teljes tartalmának felel meg.

Próbánk során kiderült, hogy az elektronikus könyvtár torrentportálján jóval kevesebb a felhasználó, mint például a warezoldalakon, a legnépszerűbb anyagokat is maximum öten töltik vissza a közösségnek. A sebesség sem verdesi az eget, az első tesztként letöltött Toldi-trilógia egészen gyorsan az asztalunkon termett, másodszorra viszont csupán egy éppen csordogáló Benedek Elek-mesét sikerült kifognunk.

Forrás: [origo]
Legális hangoskönyvek a Mek-Trackeren

MEK-Tracker

Moldován István, a MEK osztályvezetője azt is elmondta, biztonságosabbnak érzi a torrentes módszert. Ez ugyanis - akárcsak az internet maga - decentralizáltan épül fel, így a fájl letölthető maradhat akkor is, ha mondjuk az eredeti leltöltő szerver valamilyen hiba miatt elérhetetlenné válik. Ez utóbbi a múlt pénteken be is következett, bár a letöltéseket a bittorrentes rendszer mellett ideiglenesen a NIIF-ben található tükörszerver segítségével is pótolták.

A MEK-esek gondolkodnak azon, hogyan lehetne a könyvtár állományának nagyobb részét elérhetővé tenni torrenten is. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a MEK-Trackerre felkerülő anyagokat, hátha egyszer feltűnik a digitális könyvtárban és folyóirattárban tárolt 130 gigabájtnyi adat is.

Ingyenes filmek a fájlmegosztón

Nem csupán könyveket lehet legálisan beszerezni torrentről, a Public Domain Torrents oldal ugyanis olyan filmeket terjeszt, amelyeknek vagy lejárt a szerzői jogvédelme, vagy maga a szerző mondott le arról. A választék rendkívül vegyes, az oldalról beszerezhető a ponyva science fiction műfaj egyik királyának számító Flash Gordon néhány megfilmesített kalandja, de olyan klasszikusok is megtalálhatóak rajta, mint az 1922-es Nosferatu, vagy a hidegháborús amerikai társadalmat átvitt és szó szerinti értelemben is boncolgató Az élőhalottak éjszakája című alkotás.

Az általunk tesztként kiválasztott Flash Gordon-epizód letöltése elég lassan indult meg, a letöltőkliens szerint három-négy óra alatt érkezne meg az asztalunkra a teljes film. Az ilyen holtidőket csökkentendő a Public Domain Torrents több formátumban is letölthetővé teszi a filmeket, van kisebb felbontású, iPodra, PDA-ra és PSPe kézikonzolra optimalizált verzió is. Az igazán türelmesek pedig DVD-n is megrendelhetik a letölthető alkotásokat.

Forrás: [origo]
Képkocka az ősi Flash Gordonból - legális forrásból

Hasonló profillal működött a jelenleg javítás alatt álló Legal Torrents is. Ez az oldal nem csupán filmek vagy hangoskönyvek megosztásával foglalkozott, mindenféle ingyenesen elérhető tartalom megtalálható volt rajta. A kínálatban szerepelt a finn rajongók által készített Űrszekerek-paródia Star Wreck-sorozat, a Librivox-projekt keretében felvett ingyenes hangoskönyvek, továbbá számos könyv és meglepően sok ingyenes zene. A honlap szerint a Legal Torrents még a hónapban újraindul, ám a programozók szerint még a tesztfázist sem érték el az új oldallal. Szerencsére a régi anyagok nagy részét meg lehet találni más torrentportálokon az oldal nevére keresve.

Üzlet is lehet a torrent

Arra is van számos példa, hogy üzleti gondolatokkal, csupán a terjesztés megkönnyítése végett alkalmaznak bittorrent technológiát. A Blizzard játékgyártó cég 1998-as sikerjátékának folytatásáról, a Starcraft II-ről, már számos előzetes videó érhető el a játék majdani honlapján. Ezeket egy, a Blizzardtól letölthető programmal lehet leszedni, amelynek lelkét egy bittorrent kliens adja. A megoldás lehetővé tette, hogy a videók az érdeklődés csúcspontján is gond nélkül eljussanak a játékosokhoz, sőt a letöltés, a sok megosztónak köszönhetően, ekkor volt a leggyorsabb.

Forrás: [origo]
Gyors letöltés a Blizzardtorrentről

A bittorrentben rejlő lehetőséget mi sem mutatja jobban, mint hogy a protokoll feltalálójának cége is torrent-alapú filmterjesztésbe kezdett 2007 februárjában. A BitTorrent.com-on megtalálható választékból bankkártya segítségével vásárolhatók meg a filmek letöltéséhez szükséges torrent fájlok. Sajnos a címek többsége csak az Egyesült Államokban elérhető, ráadásul a művek csak Windowson tekinthetők meg az alkalmazott digitális jogvédelmi megoldások miatt. A harmincöt stúdióval leszerződött BitTorrent.com-nak hamarosan versenytársa is akadt, a népszerű Azureus kliensre épített Vuze digitális videóbolt a BBC műsorait kezdte el terjeszteni az amerikai nethasználóknak még 2007 tavaszán.

Berzenkedő filmesek

Bár tavaly tavasszal úgy tűnhetett, hogy a filmipar kezd megbarátkozni azzal a technológiával, ami ellen hat éve hadakozott, a szakma egyes döntéshozói máig nem gondolják, hogy változtatniuk kéne. Egy, a fájlcserélő hálózatok zavarásával foglalkozó cég közelmúltbeli botránya kapcsán a Portfolio.com-nak nyilatkozó mogul még nyugodtan jelentette ki múlt héten, hogy abszolút nem lát lehetőséget a peer-to-peer rendszerekben. Pedig, mint azt Tóth Benedek fájlcsere-szakértőtől megtudtuk, a bittorrent tökéletes lehetne a nagy fájlokkal dolgozó filmiparnak, hiszen spórol a sávszélességgel, de a letöltéseket központi szerveren keresztül keresztül vezényli le, aminek hála a szerver üzemeltetője kiterjedt statisztikákat kaphat a forgalomról és a felhasználási statisztikákról.

Szedlák Ádám Zoltán