Elítélték az első kiberháborús hackert

Vágólapra másolva!
Pénzbírságot szabtak ki az észt hatóságok egy orosz nemzetiségű fiatalemberre, aki részt vett a balti ország ellen tavaly tavasszal indult kiberhadjáratban.
Vágólapra másolva!

A húszéves Dimitrij Galuskevicset 17 500 észt korona, vagyis nagyjából 285 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság - adta hírül a BBC. A fiatalember beismerte, hogy ő tette elérhetetlenné az észt miniszterelnök pártjának weboldalát tavaly áprilisban, ezzel mindeddig ő az egyetlen, akit felelősségre vontak az Észtország elleni hackertámadás-sorozat elkövetői közül.

A 2006 áprilisában és májusában lezajlott akció során a legjelentősebb észt webszájtokat és online szolgáltatásokat igyekeztek megbénítani a támadók az interneten keresztül. A virtuális ostromállapot kirobbantó oka az volt, hogy az észt hatóságok elmozdítottak a helyéről egy szovjet háborús emlékművet, amit az ország lakosságának egynegyedét kitevő orosz kisebbség helytelenített. Az eset nyomán kirobbant tüntetésekben egy ember életét vesztette és több mint 150-en sebesültek meg.

Az észt kormány az átfogó internetes támadás mögött Oroszországot sejtette, és a NATO-tól is segítséget kért hálózatainak megvédéséhez. A Kreml hivatalosan is cáfolta, hogy közel lenne a balti állam elleni támadáshoz, és a Kaspersky biztonsági szakértője is úgy véli, a sokak által a történelem első kiberháborújának nyilvánított akció mögött a Galuskevicshez hasonló, hazafias érzelmű orosz fiatalok állhattak, akik "egyébként vírusok írásával és terjesztésével ütnék el az időt."