Véletlenül legalizálták az olaszok a zenekalózkodást

Vágólapra másolva!
Valószínűleg nem szándékosan, de legalizálta a zenefájlok internetes csereberéjét az olasz parlament, miután az új szerzői jogi törvény egyik passzusát félreérthetően fogalmazták meg.
Vágólapra másolva!

Az olasz la Repubblica című lap beszámolójára hivatkozva számolt be az Ars Technica arról, hogy az új szerzői jogi törvény lehetővé teszi az ország állampolgárai számára, hogy oktatási célra vagy privát célra szabadon terjesszenek zeneszámokat az interneten. Az ugyanis kimondja, hogy az olaszok legálisan publikálhatnak csökkentett minőségű képeket vagy zeneszámokat az interneten tudományos vagy oktatási célra, nem kereskedelmi célú felhasználás esetén.

Bár a törvényalkotóknak bizonyára nem ez volt a céljuk, a nem megfelelő fogalmazás gyakorlatilag legalizálja a fájlcserélő hálózatokon zajló zeneletöltést - véli Andrea Monti olasz jogász. Kidolgozói ugyanis nem vették figyelembe, hogy technikai szempontból vizsgálva az interneten terjesztett mp3-állományok, de még az online zeneáruházakban vásárolt dalok is csökkentett minőségűnek számítanak, hiszen veszteséges tömörítéssel generálják őket - az más kérdés, hogy egy átlagos felhasználónak még így is megfelelő minőséget biztosít egy 192 kbps-os bitrátájú zenefájl.

Az, hogy a felhasználás lehetőségét tudományos vagy oktatási célra korlátozták, a jogász szerint nem jelent túl komoly gátat, hiszen például a kalózok is létrehozhatnak oktatási oldalnak álcázott letöltőoldalakat - véli Monti.