Borzalmak térképe négyszázezer pixelen

Vágólapra másolva!
Négyszázezer pixelnyi félelem és reszketést állítottak ki a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA): A Global Incident Map percre pontosan mutatja, hol történnek borzalmak a világban - adta hírül az AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A múzeum február 19-én megnyíló emberi viselkedési minták és technológia elegyét bemutató kiállításán fog szerepelni az interaktív térkép, amelyre alkotója sosem gondolt műalkotásként, a múzeum kuratóriuma azonban fantáziát látott az alkotásban. "A kortárs kultúra egyik legérdekesebb jelensége a nyílt forráskód és az együttműködésen alapuló tervezés, a kortárs kulturális termékek nagy része különböző forrásokból származó információk szintéziséből jön létre."

Morgan Clements, a Global Incident Map alkotója hazafias hevületből kezdte el gyűjteni a gyanús eseményekről, terrorcselekményekről szóló híreket a 2001 szeptemberi terrortámadások után. A hírcsomagot előbb e-mailen terjesztette, a térképes verzió csupán 14 hónapja készült el. "Nincs rendőri tapasztalatom. Nincs hírszerző tapasztalatom. Nem értek a kríziskezeléshez. Még a gondolkodásmódom is eltér az övéktől," - mondja magáról az autodidakta szakember.

Forrás: [origo]

Clemens online marketingesként dolgozik, az incidenstérképet szabadidejében készíti. A szolgáltatásból egyelőre nincs bevétele, arra pedig gondolni sem mer, hogy a számtalan hírböngészéssel töltött órával frissített térkép egyszer önfenntartóvá válhatna. A térkép alapját a Google ingyenes Maps szolgáltatása adja, ám az adatok megjelenítéséhez szükséges rendszer már Clemens munkája.