Szabotázs lehetett a netkábelek szakadása

Vágólapra másolva!
Bár meglehetősen óvatosan fogalmazott, a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) egyik vezetője szerint elképzelhető, hogy szándékosan vágtak el január végén több tenger alatti távközlési kábelt, melynek nyomán számos közel-keleti ország internetforgalma megbénult.
Vágólapra másolva!

"Nem szeretnénk a jelenlegi vizsgálatok eredményeit előre megjósolni, de nem zárhatjuk ki, hogy szándékos szabotázs okozta a tenger alatti távközlési kábelek sérülését két hete" - nyilatkozta Sami al-Murshed, az ITU fejlesztési vezetője az AFP hírügynökségnek.

Január vége és február eleje között összesen öt tenger alatti optikai távközlési vezeték sérült meg, melynek hatására a Közel-Kelet egy része internetkapcsolat nélkül maradt. Murshed a egy qatari kiberbiztonsági konferencián azt is elmondta, egyes szakértők kételkednek abban, hogy véletlen baleset, vagy természeti csapás okozta volna a kábelek sérüléseit ilyen rövid idő alatt, párhuzamosan öt különböző helyszínen - ráadásul ezek a kábelek a tenger mélyén fekszenek, s általában nem közlekednek felettük hajók.

Az elszakadt kábelek közül négyet helyreállítottak, s az Oman és az Egyesült Arab Emirátusok közelében lévő helyszínen a szerelők egy öt tonnás hajóhorgonyra akadtak a sérült kábel közelében, az ötödik állapota viszont nem ismert - számol be az AFP.