Angolok nyúlnának le magyar webcímeket

Vágólapra másolva!
Egy angol cég több mint száz olyan webcímet próbált meg bejegyeztetni, amelyek népszerű magyar szájtok címeire hasonlítanak, néhány betű különbséggel.
Vágólapra másolva!

A megtévesztő webcímek bejegyzésére a brit Name Mine LLP adott megbízást - adta hírül a domainabc.hu. A britek többek közt a Szerencsejáték zRt. honlapjának címéhez, a szerencsejatek.hu-hoz hasonlító szerencs3ejatek.hu, szerencselatek.hu vagy szerencsejatekrt.hu nevek bejegyeztetését kísérelték meg, de szerepel a listájukon például az [origo] Szoftverbázis címére hajazó szoftwerbazis.hu, vagy az iwuiw.hu is.

A regisztrációval próbálkozó cég a nevéből ítélve- a Name Mine magyarul annyit tesz: "névbánya" - valószínűleg domain nevek hasznosítására szakosodott. A megtévesztő jellegű domain nevek bejegyzésére szakosodott, úgyenvezett cybersquatterek (cyber-házfoglalók) a véletlenül az oldalra látogató internetezők által generált nagy forgalomból húznak hasznot oly módon, hogy az oldalakon reklámokat helyeznek el vagy az oldalra látogatókat továbbirányítják.

A vállalkozás bejegyzési kérelmei a regisztrációs szabályzat vonatkozó pontja miatt vélhetően a nevek megtévesztő jellege miatt elutasításra kerülnek, azonban egész biztos, hogy nem utolsó alkalommal kell szembe néznie a nagy forgalmú oldalak kezelőinek a cybersquatterekkel - írja a szakportál. Az ilyen tevékenységet kivédendő a webszájtok üzemeltetői maguk is gyakran regisztráltatják be az oldalukhoz hasonló címeket, de - mint azt a fenti példa is mutatja -, minden variánsra rendszerint nem terjed ki a figyelmük.

(Domainabc.hu)