Könyvtári web2: 24 millió katalóguscédula

Vágólapra másolva!
Hogy mi az érdekes 24 millió könytári katalóguscédulában? Természetesen az emberek, akik mindezeket felvitték egy internetes felületre, és azóta is keresnek új könyveket, no meg persze egymás társaságát.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb bibliotékájának a washingtoni Kongresszusi Könyvtárat tartják, melyben 130 millió könyv található a 848 kilométer hosszúságú könyvespolcokon (az Országos Széchényi Könyvtárban tízmillió tételt őriznek, amiből 3 millió a könyv). Talán egyszer utoléri a washingtoni könyvtárat a LibraryThing kezdeményezése; egyelőre közel járnak a 24 millió katalóguscédulához - igaz, könyvespolcuk nincs egy centiméternyi sem, hiszen internetes kezdeményezésről van szó. És persze az is tény, hogy itt csak a "katalóguscédulákat" őrzik, maguk a könyvek nem olvashatók - de a közösséget ezek a virtuális katalóguscédulák fogják össze.

Könyvtári izé

A LibraryThinget a könyvbarátok nemzetközi virtuális találkozóhelyeként lehetne jellemezni (maga a LibraryThing mondjuk könyvtári izének fordítható). A felhasználók felviszik kedvenc könyveik - vagy akár egész otthoni könyvtáruk - legfontosabb adatait, írhatnak a könyvekről ismertetőt, kritikát, összegyűjthetik a releváns információkat, és persze beszélgethetnek az olvasmányélményeikről.

Maguk a katalóguscédulák nagy bibliotékák online adatbázisából származnak, a felhasználó legfeljebb kiegészíti a könyvtárosok műgonddal felvitt precíz adatait. A magyar könyveket például a Magyar Országos Közös Katalógus (Mokka) adatbázisából szerzett adatok alapján vihetik fel a látogatók - ez az Országos Széchényi Könyvtár "ajándéka" a közösségnek, mivel a LibraryThingnek nem kell fizetnie az adatokért.

A legizgalmasabb rész persze az, hogy kiknek vannak még meg az adott könyvek? Kivel, vagy kikkel azonos az ízlés, az érdeklődés? Mivel az összes felvitt könyv mellett kilistázható, hogy melyik, kiknek van meg, könnyű rokonízlésűekre bukkanni.

Noha persze a felhasználók - így a könyvek - zöme nem magyar nyelvű, azért hazai kiadványból is találni pár ezret. Ugyanakkor az sem érdektelen, hogy mondjuk a Száz év magányért a világ mely pontján lelkesednek még (tizenegyezer példány számolható meg összesen a LibraryThing oldalán).

Harry Potter mindenekfelett

Mintegy melléktermékként olyan statisztikákat is készít a portál, hogy mely nyelvterületen, melyek a legnépszerűbb könyvek. Mondani sem kell: Rowling (Harry Potter), és Tolkien köteteiből van a legtöbb példány a világ könyvolvasóinál (vagy legalábbis azoknál, akik regisztráltak a könyvtári izére). A magyaroknak Umberto Eco, Orwell és Vonnegut tetszik a legjobban - igaz, korántsem biztos, hogy a száz körüli felhasználó reprezentatív a tízmilliós lakossághoz képest.

Az oldal szerint a világ legnépszerűbb könyvei toplistájának az első hat helyét a varázslótanonc kalandregényei foglalják el, 18 ezer példánnyi Da Vinci-kód is található a regisztráltaknál, majd Tolkien hobbitjai, Orwell 1984-e és Salinger Zabhegyezője zárják a tízes toplistát. Hogy az internetes közösség ízlése tükrözi-e vajon a világ könyvbarátainak egészét, az persze kérdés marad, de nagyon messze nem állhat tőlük.