Három vírus felel a spamek nagyrészéért

Vágólapra másolva!
Egy brit biztonságtechnikai cég adatai szerint három botnet felelős a világ spamforgalmának 77 százalékáért. A felmérés szerint a legcsábítóbbak a hírességekkel és szexszel letöltésre csábító víruslevelek a legkapósabbak.
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű Marshall internetbiztonsági cég március 17-i felmérése a Srizbi, Rustock és Mega-D trójaiakat okolja a világhálót ellepő kéretlen levelek kétharmadáért. Különösen ijesztő, hogy a februári adatokhoz képest tovább növekedett a Windows XP-t, Windows 2000-et és Windows NT-t támadó Srizbi által kiküldött levelek száma, a kártevő 39-ről 43-százalékosra növelte részesedését. Meglepő továbbá, hogy az Ozdok néven is ismert Mega-D annak ellenére szerzett jobb helyet a ranglistán, hogy február során pontosan azonosították a kártevőt.

Alacsony, csupán 1,4 százalékos részesedéssel rendelkezik a Russian Business Network néven ismert kiberbűnözői csoport által üzemeltetett Storm féreggel megfertőzött gépekből álló hálózat. A 2007 januárjában felfedezett Storm zombihálózat nem kizárólagos célja a spamküldés, az egyes kutatók szerint szuperszámítógépekkel vetekedő teljesítményű rendszer DDoS és adathalász támadásokban is részt vett.

A spamhálózatot építő kártevők működésének trükkje, hogy korlátlan mennyiségben tudnak olyan leveleket kiküldeni, amelyek a saját vírusukat tartalmazó oldalra mutatnak, így megkerülhetik a levelezőkbe beépülő víruskeresőt. A legegyszerűbb védekezési forma ellenük a vírusírtó naprakészen tartása, és az idegen címekről érkező gyanús linkek vizsgálat nélküli törlése.