Elvesztette a Gmail védjegyet a Google

Vágólapra másolva!
Másodszorra sem sikerült védjegyként bejegyeztetnie a Gmail nevet a Google-nek Európában. Az összeurópai védettséget egy német üzletember rendkívül hasonló, G-mail nevet viselő szolgáltatása miatt nem kaphatta meg a Mountain View-i cég - adta hírül az International Herald Tribune.
Vágólapra másolva!

A helyzet iróniája, hogy a németországi védjegyet 2000-ben bejegyző Daniel Giersch szintén komplex kommunikációs szolgáltatást üzemeltet a gmail.de internetcímen, így érthetővé válik, miért tartotta a bíróság összekeverhetőnek a kötőjeles és kötőjel nélküli Gmail védjegyet. A Google levelezőjének 2004-es elindulása óta problémák vannak a kapcsolódó nemzetközi védjegyekkel. A cég kénytelen volt 2005-ben átneveznie szolgáltatását Google Mailre az Egyesült Királyságban, ennek eredményeként minden gmail.com-os címnek van egy googlemail.com-os változata is. 2007 októberében pedig, a német védjegy elbukása után, kénytelen volt tízezer eurós bírságot fizetni az m.gmail.com címen elérhető szolgáltatás üzemeltetéséérét Daniel Gierschnek.

Az International Herald Tribune által megkérdezett szakértők szerint a Google jogi lehetőségeinek végéig folytatja a fellebbezést, mert a védjegy végleges európai elvesztése esetén új márkanév alá kellene költöztetnie a szolgáltatást. A PIPACS Iparjogvédelmi Adatbázis szerint hazánkban sem védi védjegyoltalom a Gmail nevet, ráadásul a gmail.hu domain alatt a G-Portál weblapépítő szolgáltatás levelezője üzemel.