Svéd előadók a fájlcsere mellett

Vágólapra másolva!
Egy svéd zenészek körében végzett felmérés szerint a művészek 38 százaléka legalizálná a fájlcserélőket, a hálózatokon keresztül ugyanis saját műveiket is népszerűsíthetnék, ami különösen karrierjük kezdetén hasznos - számolt be a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

A felmérést a Sydsvenskan című svéd napilap készítette, eredményeiből pedig nem meglepő módon az is kiderül, hogy a fájlcserélőkhöz elsősorban a fiatal művészek állnak pozitívank. Az egyik megkérdezett előadó szavai szerint "jelenlegi ismertségem mellett a fájlcsere segít karrierem építésében, és jó pr-t is jelent. Ugyanakkor ha nagyobb sztár lennék, feltehetően negatív hatású lenne a technológia".

Ezzel szemben az idősebb előadók, akik már a fájlcserélő hálózatok megjelenése előtti években is aktívak voltak, már jóval kritikusabbak a letöltőtechnológiával szemben, többségük úgy véli, a peer-to-peer hálózatoknak köszönhetően eladásaik 80 százalékkal csökkentek, az így kieső bevételt pedig nem tudják pótolni.

Meglepő statisztika, hogy a megkérdezett előadók 59 százaléka maga is bevallotta, hogy már töltött le jogvédett zenét magánhasználatra az internetről. Bár sokan pozitívan nyilatkoztak a fájlcseréről, a művészek 58 százaléka fontosnak tartja, hogy a hálózatokon továbbra is legyen illegális a jogsértő tartalmak terjesztése. Ugyanakkor az egyik zenész a lemezkiadó cégeket hibáztatta, vélekedése szerint ugyanis az elmúlt 50 évben ezek a cégek a lehető legtöbb pénzt próbálták kicsikarni az előadókból, most pedig egyfajta érdekvédelmi szervezetként tetszelegnek - hamisan.