Letöltés: a világ legjobb chatprogramja

Vágólapra másolva!
Nos, lehet, hogy a Digsby még magán hordozza a béta verziók néhány gyengéjét, de tesztjeink alapján jó eséllyel pályázik a chatelők kedvence címre az ingyenesen letölthető szoftver.
Vágólapra másolva!

Túl bugyutának találja a Messenger-t? Idegesíti, hogy az egyik ismerős csak ICQ-n, a másik Google Talk-on hajlandó csevegni? Multiplatformos, azaz több hálózatra is kapcsolódni képes alkalmazás már jó ideje létezik - elég csak a hosszú ideje új verziójának fejlesztésével küszködő Trillian-t, a Pidgin-t, a Miranda-t, vagy a webes Meebo-t említeni. Úgy tűnik, uninstallálni lehet a párhuzamosan futó rivális chatprogramokat, nemrégiben ugyanis egy rátermett trónkövetelő lépett színre a Digsby nevű program képében.

Egyszer kell beállítani, többet nem

Mint az a honlapról kiderül, a program egyelőre csak Windows alá érhető el, de már készülnek a linuxos és maces verziók is. A letölthető telepítő mérete nagyjából azonos a Microsoft chatkliensével, 18 megabájtos. Az installáció nem túl bonyolult, egy átlagos internetező minden gond nélkül elboldogul vele - gyakorlatilag ha az ember ismeri az általa preferált üzenőhálózatokon használatos felhasználóneveit és jelszavait, nem ütközhet akadályba, hiszen csak a legfontosabb paramétereket szükséges megadni. A Digsbyvel jelenleg AIM-, MSN-, Yahoo-, Google Talk-, ICQ- és Jabber-felhasználóként lehet bejelentkezni egyszerre, de a későbbiekben egyéb protokollok támogatását is tervezik a fejlesztők.

Rendkívül praktikus lehetőség, hogy a Digsby rendszerébe a Meebo.com-hoz hasonlóan regisztrálni is lehet, ebben az esetben pedig soha többet nem szükséges beállítgatni a programot még akkor sem, ha azt egy másik számítógépre telepítik, a szükséges konfigurációs információkat a netről tölti le a program. Így nem csak elég elég a digsbys jelszót megjegyezni, az MSN-es, gtalkos vagy egyéb kapcsolatokat már a program mögött álló rendszer kezeli, de még a kiválasztott skint vagy az utólag betáplált távollét-üzeneteket sem kell soha többet megadni, az utolsó bitig minden beállítás online tárolódik.

Egyáltalán nem fapados

A Digsby kinézetét tekintve leginkább a Google Talkra hasonlít, de szubjektív véleményünk szerint a többi univerzális chatkliensnél is gusztusosabb, ráadásul megjelenését letölthető skinekkel változtatni lehet. 2008-ban már elvárható, helytakarékos megoldás, hogy a haverok felbukkanó üzeneteit egyetlen ablakba, a Firefoxéhoz hasonló fülecskéken keresztül is el lehet érni. Ha valaki mégis a külön felnyíló ablakokat preferálja, azokat is módjában áll használni. Remekül oldották meg a kontaktok kezelését is, a gyakran több száz fős listát ezerféleképpen lehet sorrendbe rakni, kategorizálni, de persze a manuális rendszerezésre is mód van.

A korrektül használható menedzselő felülettel megtámogatott fájlküldés és a webkamerás videohívás is része a programnak, sajnos az sms-funkcióját nem sikerült működésre bírnunk. Ugyancsak praktikus, hogy a szoftver levelezőkliensként is megállja a helyét, az általunk használt Gmail Notifier-t a telepítést követő öt percen belül száműztük a merevlemezről - csak a helyet foglalta, a Digsby levélértesítője jobban bevált.

Forrás: [origo]
A Digsby üzenőablaka

Az üzenőablakot nem tömték tele felesleges gombokkal, felülete teljesen letisztult, valamelyest testre is szabható, mi például az üzenetek formázási lehetőségeit felvonultató menüt kapcsoltuk ki, miután a beállításokban eleve meghatároztuk a szövegméretet és a betűtípust. Bár a képen nem látszik, a program kezeli a smiley-szetteket is, így az ezt favorizáló - főleg nőnemű - felhasználók sem fognak csalódni benne.

Twitter és FaceBook a profiknak

Bár az e-mail-kliens egy praktikus lehetőség, még komolyabb újdonság, hogy a Digsbybe olyan közösségi oldalak funkcióit lehet integrálni, mint a Facebook, a MySpace vagy a Twitter - így az ezekből érkező üzeneteket a program külön kis ikonja jelzi a Tálcán - újabb piros pont a fejlesztőknek. Bloggerek számára lehet hasznos a programhoz jelen pillanatban egyetlenként elérhető widget, amelyen keresztül anélkül cseveghetnek az oldalukra tévedő látogatókkal, hogy el kellene indítaniuk a böngészőt.

Már várjuk a következő verziót

Annak ellenére, hogy tesztverzióról van szó, a Digsbyvel nem akadt túl sok problémánk, néhány napos próbánk alatt egyszer fagyott le, néha viszont csak másodszorra volt hajlandó betöltődni, az egyik szerkesztőségi PC-n pedig nem akart működni a Facebook-menüje. Ennek ellenére mindenkinek bátran ajánljuk kipróbálásra, ez a szoftver az utóbbi évek legérdekesebb chatkliense, tűkön ülve várjuk a végleges verzióját.