Ingyentévézés az Adobe új médialejátszójával

Vágólapra másolva!
A PDF-fájlok olvasásához használatos Readerhez hasonlóan ingyen lehet letölteni az Adobe cég első médialejátszó szoftverét, amellyel például a MacGyver régi epizódjait is újra lehet nézni angolul - a winchesteren lévő filmjeinket azonban továbbra sem az Adobe Media Playerrel fogjuk megnyitni.
Vágólapra másolva!

Az Adobe Media Player (AMP) most megjelent 1.0-s verzióját a szokásostól némileg eltérő módon kell telepíteni: nem egy fájlt kell futtatni, hanem az Adobe honlapján egy beágyazott Flash-alapú felületen keresztül zajlik az installáció, a folyamat alatt az Air nevű offline webkettes applikáció is a merevlemezre kerül, a letöltés néhány megabájt adatforgalmat generál.

Nem dobjuk el a régi lejátszót

A telepítés különösebb nehézség nélkül végbement, egyedül az okozott némi zavart, hogy az AMP telepítőjének ablaka a böngésző mögött, a háttérben jelent meg, így elsőre tesztelőnk észre sem vette. Az első indítást követően egy fekete hátterű menürendszerrel jelentkezik be az Adobe szoftvere, ami leginkább a Joost és a Miro keverékének tűnik (az elérhető tartalmakban van is némi átfedés ezekkel a programokkal). Az előbbi alkalmazásnál ergonómiája talán kevésbé tetszetős, viszon jóval zökkenőmentesebben lehet használni, mint a nyílt forráskódú műsorletöltő szoftvert.

Forrás: [origo]
Innen telepítheti az Adobe Media Player-t Windowsra és Mac OS X-re

A Personal Videos feliratra kattintva lehet a Playerrel a merevlemezen lévő videókat megnyitni. Sajnos ezen a téren a lejátszó nem remekel túlságosan, mivel nagyon kevés formátumot - például az .flv-t, az .mp4-et, a .3gp-t és a .mov-ot - támogat, így például egy DiVX-ben rögzített film lejátszására nem alkalmas.

Régi és új sorozatok - angolul

Ennek tükrében elmondhatjuk, hogy az Adobe Media Player miatt egyelőre nem fogjuk a Windows Media Playert vagy valamelyik ingyenes alternatíváját sem száműzni a PC-ről. Ugyanakkor az angolul értők számára megéri telepíteni a programot, mivel egy sor érdekes műsor található az RSS-hírcsoportokra épülő csatornákon, melyeket a Catalog gombra kattintva lehet átböngészni. A mintegy negyven csatorna között megtalálható a főzőcskézős és a Photoshop rejtelmeit bemutató rövidfilm, a CBS Classicon egy sor MacGyver-t és Melrose Place-t, a CBS-en pedig a Helyszínelők Las Vegas-i kalandjai mellett a Miami és a New York-i spinoffok is megtekinthetők, bár az összképet némileg rontja, hogy az ingyenességért cserébe bizony reklámokat is végig kell nézni. A műsorkínálat jelenleg elég korlátozott, de a későbbiekben - ha a Player népszerűbbé válik, újabb tartalmakkal bővülhet a katalógus.

Forrás: [origo]

Offline is lehet nézegetni

A felhasználó ízlésének megfelelő műsor felkutatását az ötletes kereső jócskán megkönnyíti, ebben ugyanis a hagyományos keresőszavak mellett akár műfaj szerint is lehet listázni, de a legfrissebb ötven videót is egyszerű fellelni. A kedvenc csatornákat, videókat könyvjelzőzni is lehet, ekkor a Favourites menüpontból keresgélés nélkül is elérhetővé válnak. A képminőség nagyban függ attól, hogy épp melyik adást nézi az ember, de egy DivX videó szintjét általában képes hozni az AMP, sőt, HD-felbontású műsorok is elérhetők.

A kiválasztott műsor lejátszása közben baloldalt a többi elérhető adás is megjelenik egymás alatt, s azt is látni, melyik videó van épp letöltés alatt, s melyik van már letöltve - ezeket ugyanis később akár internetkapcsolat nélkül, offline is lehet nézegetni .

Összességében médialejátszóként kissé túl korlátozottnak találtuk az Adobe Media Player-t, az ingyenes tartalmai azonban sokak számára kecsegtetőek lehetnek - egy próbát megér, később meglátjuk, mi lesz belőle. Korábbi cikkünkben a hasonló nettévés szoftvereket is részletesen bemutattuk, így ha az AMP nem válik be, van még miből válogatni.