Már a könyvkiadók is félnek a kalózoktól

Vágólapra másolva!
A 8500 írót tömörítő brit Society of Authors tagjai komolyan tartanak attól, hogy a zeneipart megváltoztató kalózkodás a könyvkiadók világát is elérte - adta hírül a The Times. Az írók szerint a kiadóknak változniuk kell.
Vágólapra másolva!

Az írókat aggasztja, hogy a kiadók felkészületlennek tűnnek a digitális korra. - nyilatkozta a szervezet elnöki posztját betöltő Tracy Chevalier, aki maga is sikeres író. Az elnöknő szerint új fizetési modellekre van szüksége a kiadóknak, mert a száz éve működő előlegekre és jogdíjakra építő megoldások a kalózkodással biztosan működésképtelenné válnak. Chevalier szerint olyan megoldásra lenne szükség, amiben szabadon elérhetővé lehetne tenni a születő műveket, de azért jövedelemhez is jutnának a szerzők. Ugyanakkor látna fantáziát állami támogatású írószövetség létrehozásában is.

A kalózkodás leginkább a költőket, a szakács- és útikönyv szerzőket érinti. Az ő műveiket nem feltétlenül az elejétől a végéig kell elolvasni, az egyes részletek, legyen szó receptről vagy versről, pedig könnyen megtalálják útjukat az internetre. A Nigella Lawson és a Jamie Oliver kaliberű hírességek könyvei ugyan szép példányszámban fogynak, de nem minden szakácskönyv író mondhatja ilyen szerencsésnek magát. Chevalier azt is hozzáteszi, ő maga is az internethez fordul, ha szüksége van egy új receptre.

Az internetes szolgáltatások fejlődésével a piac több szereplőjéből digitális kiadó lett, még ha nem is ez a cél vezérelte, és ebben nem támogatta a hagyományos könyvkiadás. Először az Amazon webáruház tette lehetővé, hogy a vásárlók belelapozzanak a megvásárolni kívánt könyvbe. Ez a funkció az eladások megugrásához vezetett, igazolva a könyvesboltok által már évtizedekkel korábban belátott igazságot: a lapozgatás vásárláshoz vezet. Később a Google is bevezette a maga könyves szolgáltatását, melynek segítségével könyvek szövegében kereshetnek a felhasználók. Természtesen a felhasználók is feltalálták magukat, így számtalan friss művet lehet megtalálni teljes terjedelmében a fájlmegosztókon, még a hét lakat alatt őrzött utolsó Harry Potter kötet is kiszivárgott megjelenés előtt.

A cikk hozzászólásai alatt rögtön felmerült Cory Doctorow sikeres science-fiction szerző neve, aki műveit a kiadás pillanatában teszi elérhetővé honlapján a liberális Creative Commons licenc alatt. Ezzel a reklám mellett azt is eléri a szerző, hogy rajongói több nyelvre lefordítják műveit.