Lopott katonai felszerelések az eBay-en

Vágólapra másolva!
"Kényes" katonai felszerelések - F-14 típusú vadászgépek berendezései, golyóálló mellények, vegyvédelmi öltözékek és éjjellátó készülékek - kaphatóak az interneten a számvevőszéknek megfelelő amerikai hivatal csütörtökön közzétett jelentése szerint.
Vágólapra másolva!

A washingtoni törvényhozás úgynevezett kormány-elszámoltatási hivatalának (GAO) nyomozói - magukat átlagpolgároknak álcázva - 2007 januárja és 2008 márciusa között számos - közöttük több külföldi - "fegyvergyűjtőt" lepleztek le az eBay és a Craigslist internetes áruházak oldalain.

Az esetek többségében a vásárlásra felkínált berendezéseket az amerikai hadseregtől vagy a kormány irányítása alatt álló szolgálatoktól lopták. Az eBayen árverésre bocsátottak két olyan antennát, amelyeket az F-14 harci repülőkön használtak. Az immár negyvenéves vadászgépek berendezései igen népszerűek Iránban, de találtak vásárlókat Bulgáriában, Hongkongban és Oroszországban is.

A Craigslisten árverésen és apróhirdetésekben amerikai katonai egyenruhát és különböző kiegészítőket kínáltak, amelyek segítségével terroristák könnyen kiadatják magukat amerikai katonának, mint ahogyan 2007-ben az iraki Kerbelában elkövetett merényletben tették. A nyomozók vásárolhattak éjjellátó távcsövet, az amerikai hadsereg által Irakban és Afganisztánban használt golyóálló mellényt, sőt biológiai és vegyi fegyverek elleni védőöltözéket is. A Craigslisten biológiai és vegyi fegyverek gyártásához szükséges anyagokat is kínáltak, szintén lopott készletből.