A legtöbb netező kiszolgáltatott a tolvajoknak

Vágólapra másolva!
Az internetezők nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel, és ugyanazt a jelszót használják mindenhol - ráadásul nem is vigyáznak rá eléggé.
Vágólapra másolva!

Újabb felmérés mutatott rá rossz szokásunkra: nagy veszélynek tesszük ki magunkat, ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk. A legtöbben úgy vélik, nem eshetnek olyan támadás áldozatául, amely végén aztán az összes internetes felhasználónevük illetéktelen cyberbűnözők tulajdonába kerül. A valóságban azonban az emberek nagyrésze komoly veszélynek teszi ki magát, és csak kevesen használnak kellő védelmet, esetleg ujjlenyomat-olvasót.

Nagy baj van, ha elvész az egyetlen kulcs

Az Accenture által végzett felmérés újfent rámutat a számítógép-felhasználóknak arra a rossz szokására, hogy a legtöbben kitartanak mindössze egy jelszó használata mellett. Mindez természetesen egyenértékű azzal, mintha ugyanazt a kulcsot használnánk az otthoni ajtózárhoz, az autónkhoz és a széfünkhöz is. Ha egyet elhagyunk, bizony komoly gondba kerülhetünk. Ugyanez a helyzet a webes jelszavakkal is; napjainkban pedig csak egyre súlyosbodik a helyzet.

A szinte megállíthatatlan cyberbűnözők óriási pénzeket keresnek azzal, hogy valamilyen módszerrel megszerzik ezeket a jelszavakat, majd eladják őket. Egy felmérés szerint a felhasználók közel fele ugyanazt az egy jelszót használja minden webhelyen. A bermudai vállalat egy másik kutatást is elvégzett. Ebben a felmérésben 800 brit és amerikai vett részt, akik otthon használnak számítógépet, szélessávú internet-eléréssel rendelkeznek, és hetente legalább kétszer intézik ügyeiket interneten keresztül. A véletlenszerűen kiválasztott résztvevők átlag életkora 46 év volt.

Félnek a feledékenységtől

A megkérdezettek 88%-a véli úgy, hogy a személyazonosság eltulajdonítása főként felelőtlenségnek tudható be. Ennek ellenére a legtöbben úgy gondolják, hogy mivel az övéket még nem lopták el, és nem is ismernek olyan embert, akivel ez megesett, ezért nyilván meg sem történhet. Sokan azért is használják ugyanazt a jelszót, mert így nem felejtik el. Mindezt jól mutatja az is, hogy a brit válaszadók 70%-a egyáltalán nem írja le, vagy tartja számon jelszavait; míg az amerikaiak esetében ez csak 49% volt.

A felmérésben résztvevők csupán 7%-a cseréli gyakran jelszavait, vagy használ valamilyen speciális szoftvert, esetleg ujjlenyomat-olvasót saját készülékeihez és felhasználóneveihez. Az Accenture hozzátette, hogy a felmérés természetesen nem a teljes brit és amerikai lakosság szokásait mutatja meg. Ennek ellenére a végeredmény általánosságban mégis jellemző a felhasználók többségére. Fontos tehát odafigyelni jelszavainkra, és az olyan e-mailekre, amelyben - a színlelt - bankunk a számlánkhoz tartozó jelszavunkat kéri, nem válaszolni.