Megbüntettek egy svéd fájlcserélőt

Vágólapra másolva!
Bár csupán felfüggesztett szabadságvesztést kapott, komoly büntetést is kell fizetnie annak a 31 éves svéd férfinak, akit azon kaptak rajta, hogy korábban tetemes mennyiségű illegális zeneszámot és filmet osztott meg fájlcserélő hálózatokon.
Vágólapra másolva!

A TorrentFreak beszámolója szerint a svédországi Linköping kerületi bírósága hétfőn bűnösnek talált egy 31 éves férfit, aki a vizsgálatok szerint 4500 zeneszámot, illetve 30 mozifilmet osztott meg más felhasználókkala DirectConnect nevű fájlcserélőn illegálisan.

A felperesek szerint a férfi mintegy 23 ezer darab zeneszámot tett mások számára hozzáférhetővé a világhálón, ám a helyi szerzői jogi törvények értelmében csak 4500 illegális megosztást tudtak rábizonyítani. A megosztott állományok magas száma miatt a bíróság felfüggesztett börtönbüntetést is kirótt a férfira, a letöltendő szabadságvesztés kiszabását azonban nem tartotta indokoltnak, mivel "az ehhez hasonló esetek megoldása a kormányzat feladata többek közt megfelelő szabályozás kidolgozásával", illetve a zeneiparnak is viselnie kell némi felelősséget a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Bár az elzárást a férfi elkerülte, összesen közel 270 ezer forintnak megfelelő bírságot kell fizetnie, illetve a peres eljárás közel 1,2 millió forintnak megfelelő költségeit is állnia kell. A férfi védelmét ellátó ügyvéd, Morgan Gerdin viszont eltúlzottnak tartja a büntetést, mondván a bíróság birtokában lévő bizonyítékok alapján nem mondhatta volna ki, hogy ügyfele ténylegesen megosztotta a médiafájlokat másokkal.