Az MSN-en is támadhatnak vírusok

Vágólapra másolva!
Az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül terjedő kártékony programok száma folyamatosan emelkedik.
Vágólapra másolva!

A vírusírók az emailes férgek helyett újabb és újabb technikákat bevető kártékony programokat igyekeznek kifejleszteni. Ennek egyik oka, hogy az emailes kártevők ellen már sokszor adottak a védelmi megoldások. Az azonnali üzenetküldés azonban a vírusírók szemében is egy folyamatosan fejlődő terület, amelynek lehetőségeit igyekeznek kihasználni. Ebben az esetben is a felhasználók megtévesztésével próbálják elérni a céljukat. A leggyakrabban olyan üzeneteket küldözgetnek, amelyekben egy kártékony weboldalra mutató hivatkozás is megtalálható. Ha a felhasználó erre kattint, akkor a számítógépe könnyedén megfertőződhet.

Az Akonix Systems közzétette az áprilisra vonatkozó biztonsági felmérését, amelyből kiderül, hogy az azonnali üzenetküldőkön terjedő kártékony programok száma folyamatosan emelkedik. A cég a múlt hónapban huszonegy teljesen új, megtévesztő üzenetek révén, szélesebb körben terjedő kártevőt észlelt. Az új vírusok között olyanok is megtalálhatók, mint például az ArcServe, az IMspread és a QVOD. A legtöbb fejtörést azonban a régebb óta ismert IRCBot és Tiotua férgek okozták.

Az Akonix Systems szerint a legtöbb kockázatot természetszerűleg a nyilvános azonnali üzenetküldők jelentik. Ezek közé tartozik többek között az AIM, a Yahoo!, az MSN és a Google Talk is. Kip Quackenbush, az Akonix Systems egyik alelnöke úgy vélekedett, hogy a vállalatoknak - legyen szó bármilyen IM megoldás bevezetéséről - számolniuk kell a biztonsági kockázatokkal.

(ComputerWorld.hu)