Legális szájtot taroltak le a jogvédők

Vágólapra másolva!
Jogvédő szervezet bénította meg terheléses támadással az egyik legális tartalmakat kínáló videóblog-szájt szervereit Amerikában. Az ok: jogszerű tartalmakat kiszolgáló torrentszervert üzemeltettek. A Revision3 az FBI-tól kérte az eset kivizsgálását.
Vágólapra másolva!

Múlt hétvégén terheléses támadással tették elérhetetlenné a Revision3.com-ot. Bár ezt a módszert leggyakrabban a nagy zombigép-hálózatok felett rendelkező számítógépes bűnözők használják, most mégsem ez volt a helyzet. A támadás hátterében a MediaDefender nevű kalózellenes szolgáltatásokat nyújtó cég állt. A cég saját blogjában ismertette az eset részleteit.

Mint ebből kiderül, a támadás csúcsidejében másodpercenként nyolcezer támadó csomag érkezett a videós oldal szervereire, ezek alatt előbb a cég weboldala omlott össze, majd azt követték a levelezésért felelős szerverek is. Mikor a szervereket megbénító adatfolyam forrását kiderítették a Revision3 szakemberei, telefonon léptek kapcsolatba a MediaDefenderrel, ahol a támadások tényét nem, csupán a hevességét próbálták tagadni.

A támadás okát végül a MediaDefender igazgatója árulta el a Revision3-t vezető Jim Louderbacknek. A kalózellenes cég egy hibát kihasználva hamis torrenteket juttatott be engedély nélkül a videómegosztó oldal letölthető tartalmait kiszolgáló Bittorrent szerverre. Bár ezt a hibát javították a Revision3 emberei, a MediaDefender szerverei továbbra is keresték a kapcsolatot az torrentezőket megzavarni hivatott hamis fájlokkal. Ezek a keresések és tapogatózások dönthették végül romba a videómegosztót. A videómegosztó igazgatója az FBI-t kérte fel az ügy kivizsgálására, hiszen a terheléses támadás az USA több tagállamában bűncselekménynek számít.

A jelen ügyben érintett MediaDefendernek nem ez volt az első összeütközése a nethasználókkal. A tavalyi év szeptemberében több torrentszerveren feltűnt a cég levelezésének egy része, amely arról tanúskodott, hogy fájlcserélőket lépre csaló oldalt hoztak létre. Ugyanekkor derült ki, hogy a MediaDefender több szerverrel próbált hamis adatokat és rossz fájlokat juttatni a nagyobb fájlcserélő oldalakra.