Napi hetven spamet kap az óvatlan netező

Vágólapra másolva!
Naponta hetven kéretlen reklámlevél érkezett azoknak a felhasználóknak az e-mail postafiókjába, akik egy kísérlet részeként egy hónapon át szándékosan kerestek fel, és vették igénybe veszélyes webhelyek szolgáltatásait mindennemű védelem nélkül.
Vágólapra másolva!

A biztonsági szoftvereket gyártó McAfee kísérlete során a világ különböző részén élő 50 résztvevő 30 napon át internetezett mindenfajra védelem nélkül. A résztvevők mindegyike engedélyt kapott arra is, hogy olyan nem túl bizalomgerjesztő webhelyeket is meglátogasson, amelyet egy józanul gondolkodó internethasználó nem merne felkeresni. Az egy hónapos böngészést követően a 10 országból származó résztvevők több mint 104 ezer darab spamlevelet kaptak a kísérlet alatt, ez fejenként 2096, vagyis naponta 70 üzenetet jelent.

A kutatók megállapították, hogy a spammerek továbbra is igen aktívak, és egyre több pszichológiai trükköt használnak fel arra, hogy kicsalják áldozataik kapcsolati adatait, személyazonosságát és pénzét. A McAfee szakértői úgy vélik, a spamek fejlődése folytatódik, azok egyre inkább a helyi nyelvre és kulturális árnyalatokra építenek, továbbá egyre célzottabbak, így próbálva meg elkerülni a lelepleződést.

A beérkező levélszemét jelentős része adathalász e-mail volt, amelyek megbízható forrásból származónak állították be magukat olyan bizalmas információk megszerzése céljából, mint a felhasználónevek, jelszavak és bankszámlaadatok. Más e-mailek vírusokat tartalmaztak, egyesek pedig az üzenetben ajánlott, nem biztonságos oldalak látogatásakor titokban rosszindulatú programokat telepítettek a számítógépre. Sok felhasználó PC-jének lassulását, valamint nagy számban megjelenő felugró ablakot tapasztalt, ami a webhelyekről feltelepült kártevők eredménye.

Még mindig az USA a spammerek Mekkája

Az Egyesült Államok hagyományosan a spammerek hazájának számít, így nem okozott megleptetést, hogy az USA-beli résztvevők az élen szerepeltek . Az olyan fejlődő gazdaságok, mint Brazília és Mexikó, szintén az első ötbe kerültek a listán, ami azt mutatja, hogy a levélszemét küldői egyre sűrűbben céloznak meg új területeket. A spamek legnépszerűbb típusa a pénzügyi jellegű üzenetek voltak, például előzetesen jóváhagyott hitelek vagy hitelkártyák, ami annak tünete, hogy a spammerek kihasználják a személyi hitelek helyzetét és a globális hitelszűkösséget.

Hírhedtsége ellenére az emberek továbbra is bedőlnek a "nigériai" spam e-maileknek, amelyekben egy állítólagosan Nigériából származó illető azzal keresi fel a címzettet, hogy az egy régen elveszett rokon végrendeletének kedvezményezettje, így akarván pénzt kicsikarni tőle. Az ilyen jellegű e-mailek célpontjai leginkább az Egyesült Királyságban élő felhasználók: ők kapják ennek a spamtípusnak a 23 százalékát.