3D-s Google-világ és szmájliháború

Vágólapra másolva!
A Google Lively néven szerdán útjára bocsátotta saját Second Life-klónját: a keresőóriás még nem túl kiforrott virtuális világát a telepítő letöltése után böngészőből lehet bejárni. Chatfüggő tinilánnyá szellemülve kipróbáltunk még mellé egy új filmes csevegőprogram-tuningoló okosságot is.
Vágólapra másolva!

Fapados Second Life a Google-tól

A Lively Niniane Wang, a Google egyik alkalmazottjának magánprojektje keretében készült, amelyre a cég dolgozói munkaidejük húsz százalékát fordíthatják. A Google virtuális világát Internet Explorer vagy Firefox webböngészőből lehet elérni, de előzetesen egy kisebb keretprogram letöltésére és telepítésére is szükség van - ez egyelőre csak Windows alá érhető el. Belépni meglévő Google-fiókos névvel is lehetséges, az indítást követően saját avatárt, vagyis virtuális mást lehet létrehozni, akit aztán fel lehet öltöztetni, de akár frizurája és szemei is variálhatóak.

Forrás: [origo]
Üres szoba és karakter-csontvázak fogadnak belépéskor

A virtuális karakter mellett a rendszerbe belépők akár saját chatszobát is berendezhetnek maguknak, ha van hozzá türelmük: posztereket rakhatnak a falra, asztalt, díványt pakolhatnak be, de lávalámpával is díszíthetik a nappalit. Egyelőre a virtuális berendezések köre korlátozott, és mindegyikük ingyenes, később azonban pénzért megvehető poligontárgyak bevezetését is tervezik sok más hasonló világhoz hasonlóan. Az egérrel történő irányítás nem valami kényelmes, ráadásul próbáink során a rendszer egyelőre meglehetősen lomhán működött, pedig nem is különösebben szép.

A 3D-s chatszobák betöltődésére egyelőre perceket kell várni, a startot követően fekete csontvázak és forgó vészvillogók fogadják a vendéget, a karakterek és a tárgyak csak elég sokára töltődnek be és jelennek meg a képernyőn, egy bonyolultabb szoba esetén ez a folyamat 5-10 percet is igénybe vehet még a leggyorsabb kábelnetes kapcsolaton is.

Forrás: [origo]

Tíz perccel később töltődnek be a modellek és a tárgyak - avatárunk még nincs

Bár a Livelyban létrehozott virtuális szobákat akár blogokba, honlapokba is be lehet ágyazni (a belépéshez ekkor is szükség lesz a telepítendő komponensre), ennek ellenére egyelőre nem tudjuk kitalálni, mi is lehet a célja a cégnek ezzel az egésszel, mindenesetre még van hova fejlődnie a szolgáltatásnak - nem egy Google Earth-szintű dologról van szó. Addig is inkább a Second Life-ot, a World of Warcraftot vagy az alábbi linken található ingyenes MMOG játékok valamelyikét ajánljuk a virtuális valóságban elmélyedni kívánó olvasóinknak.

MSN álma: bizgentyűk a Messengerhez

A Microsoft Live Messengere már önmagában is sok lehetőséget ad a testreszabásra, hatalmas beépített szmájlikészlettel rendelkezik, lehetővé teszi, hogy a chatelők megosszák egymással hátterüket, és még Flash animációkkal is megdobálhatják egymást, és persze meg lehet osztani a többiekkel az épp hallgatott zeneszámok címét is. Rögtön a telepítés után rendelkezésre áll piros szíveket szóró levél, a képernyőre berepülő ufó vagy csillagszóróra emlékeztető figyelemfelkeltő tűzijáték is. És akkor még a chatprogram mellett elindítható közös játékokról, meg sem emlékeztünk, pedig egy-két Kővarázsló meccs egy igazán produktív napot is képes lerombolni. Akiknek a fenti funkciók közül bármelyik új lett volna, a Live Messenger oldalán ismerheti meg a rendelkezésre álló lehetőségeket.

PopTok: idegesítő üzenetek filmekből

Forrás: [origo]
A PopTok filmes emotikonjai

Mi ébreszt fel jobban egy reggeli kávénál? - mélázhattak el a PopTok készítői, mielőtt előálltak a chatbe beilleszthető filmrészletekkel operáló üzenőprogram-kiegészítő ötletével. Az egyelőre zárt béta állapotban leledző szoftver - nekünk egy napot kellett csupán várni a meghívóra - segítségével számtalan híres filmjelenettel örvendeztethetjük meg beszélgetőpartnerünket. Bár mélyen hiszünk abban, hogy a verbális agresszió is elég a legtöbb esetben, mégis lenyűgözött a lehetőség, hogy egy pár másodperces Dirty Dancing-klippel mondjuk el, rosszul vagyunk a másiktól. A türelmetlen főnökkel rendelkezők és a határidős projektek hősei pedig a Bőrnyakúak című filmből kivágott katonásan elüvöltött "Sir, yes, sir!" és "Sir, no, sir!" válaszokat találhatják rendkívül hasznosnak.

A PopTok kliens elindítása után a felhasználók elvben szabadon válogathatnak a chatelők a rendelkezésre álló animációk közül, az üzenőkliensbe pedig egy feltűnő Send gomb lekattintásával küldhetik át a kiválasztott darabot. Gyakorlatban azonban az utóbbi akció egyes számítógépeinken annak ellenére sem működött, hogy azonos verziójú üzenőkliens volt rajtuk. Szerencsére a jó reggelt kívánó vagy épp a fenébe elküldő videók akkor is működnek, ha csupán a linkjüket dobjuk be a chatablakba, igaz, ezzel a PopTok minden előnyét elvesztette a netes videómegosztókkal szemben, ahol szintén fent vannak a legjobb filmrészletek, és még szoftvert sem kell telepíteni hozzájuk.

A macesek virtuális háttere

Legegyszerűbben a macesek tudják feldobni a beszélgetéseiket. A rendszerrel érkező - Google Talkot és AIM-ot támogató - iChat program alapból képes hangos és videós beszélgetések lebonyolítására, amelyekben a résztvevők képeket és fájlokat oszthatnak meg egymással. A videókamera által közvetített képre több egyszerű effekt is ráhúzható. A szoftverbe beépítettek egy fapados bluebox megoldást is, így a beszélgetésben részt vevők különféle videós hátterek előtt - például hullámvasúton vagy a Duna tévésen a tenger mélyén - is megjelenhetnek.

Forrás: [origo]

Szolidabból van jobb is

Ha nem feltétlenül vágyik tarkabarka szmájlikra és nem szokta ismerőseit félperces, hanggal is megspékelt animációkkal bombázni, továbbra is kedvencünket, a Digsby-t ajánljuk figyelmébe. Ezzel a remek chatprogrammal az összes ismert hálózatra csatlakozhat a Live Messengertől az ICQ-ig, ráadásul még a Gmailen érkező leveleket vagy a facebookos üzeneteket is képes kezelni, de twitterezni is kényelmesen lehet alóla.