Mindent frissíteni kell a vírusok ellen

Vágólapra másolva!
A legújabb technológiákat használva próbálják lépre csalni az óvatlan netezőket a kiberbűnözők, még nagyobb odafigyelés szükséges a web használatához, a kártevők Flashben és Quicktime médialejátszón keresztül is támadhatnak - derült ki a Trend Micro biztonsági cég félévi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A jelentés arra figyelmezteti a felhasználókat, hogy a webes sebezhetőségeket, feltört honlapokról letöltődő kódot és adathalászatot egyaránt alkalmazó komplex támadások fognak divatozni az elkövetkező időszakban. Az ilyen kísérletek hatékony kivédéséhez több szoftveres védelmi vonal és nagyon észnél lévő felhasználók szükségesek.

Sebezhetőek a pluginek is

Az elmúlt fél év támadásainak jellemzője, hogy a támadók egyre gyakrabban használják ki a böngészőbe beépülő kiegészítők biztonsági réseit. Így az adataik és biztonságuk miatt aggódó felhasználóknak már nem csupán arra kell figyelni, hogy az operációs rendszerük és a böngészőjük a legfrissebb verziójú legyen és rendelkezzen a legújabb javítófoltokkal, hanem az Adobe Flash vagy az Apple Quicktime frissességére is érdemes ügyelniük. Az igazán óvatosaknak pedig érdemes megfontolni a weblapok által futtatott szkriptek egyedi engedélyezését is - például a Firefox NoScript kiegészítőjével - ami némi kényelmetlenség mellett sokkal biztonságosabbá teszi a világháló használatát.

Eltűnnek a régi megoldások

A biztonsági cég felmérése szerint csökkent a régi típusú kártevők aránya a felhasználók számítógépein. Tíz százalékkal kevesebb gép fertőzött reklámprogramokkal, ám még mindig 35 százalékra tehető a kéretlen reklámokat feldobáló gépek aránya. Egy év alatt jelentősen csökkent a billentyűzetnaplózó szoftverekkel fertőzött gépek száma is, ahogy a módszer lassan kiment a divatból.

Nem veszít népszerűségéből a levélszemét-küldés sem. Az év eljén ugyan némiképp csökkent a spamek száma, hogy aztán márciusban ismét tetőzzön a digitális szemétből, kéretlen reklámból és adathalászati céllal kiküldött üzenetekből álló levelek áradata. A szakértők szerint a kéretlen üzenetek száma csak növekedni fog az elkövetkezőkben, elérve az átlagos napi 30-50 milliárd leveles értéket, amely a ünnepek és egyéb jeles alkalmak esetén meg is triplázódhat. A Trend Micro arra kéri a felhasználókat, hogy a kéretlen üzenetekre ne válaszoljanak, a láncleveleket pedig még abban az esetben se küldjék tovább, ha Bill Gates vagyonának egy jelentős részét kínálják minden egyes címzettért.

Gyakorlattá kell váljon az óvatosság

A megújult támadások ellen a szokásos védekezési stratégiákat javasolja a biztonsági cég. A víruskereső és a tűzfal szoftver állandó futtatása mellett a szakemberek maximális kételyt javasolnak a levélben vagy üzenőprogramban érkező linkekkel szemben. Amennyiben a felhasználónak van telepítési jogosultsága, úgy érdemes bekapcsolni az operációs rendszer és az egyes szoftverek automata frissítési funkcióit.

Emellett a tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy nagyon figyelmesnek kell lenni a személyes- és pénzügyi adatokat kérő megkeresésekkel is, hiszen az adathalászok lelkesen próbálkoznak tovább. Különösen figyelniük kell a felsővezetőknek, hiszen a komolyabb jogosultságok és nagyobb vagyon miatt különösen kedvelt célpontnak számítanak.