Átvizsgálhatják a reptéren a laptopokat

Vágólapra másolva!
Az iPodokat, mobiltelefonokat és laptopokat is átvizsgálhatnák a G8-csúcstalálkozón megerősített egyezménytervezet alapján.
Vágólapra másolva!

A reptéri vámvizsgálat során akár az utazók hordozható számítógépét vagy mp3-lejátszóját is megvizsgálhatná a vámőrség, amennyiben elfogadják az Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA) pénzhamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi egyezményt. Az egyezménytervezetet, amelyről a múlt héten Japánban lezajlott, a legfejlettebb ipari országok vezetőit tömörítő G8-csúcstalálkozón is szó esett, sokáig megpróbálták a lehető legnagyobb titokban előkészíteni, májusban azonban már kiszivárgott az első verziója.

Mindenkit érint

A tervezet elsősorban a határokon átnyúló, szervezett bűnözői csoportok által elkövetett nagyszabású szerzői jogi jogsértések ellen nyújtana hatékonyabb eszközöket az egyezményt elfogadó országok számára, a tervezetet kritizáló szakértők szerint ugyanakkor aránytalanul sújtaná azokat a felhasználókat, akik magáncélra töltöttek le mp3-lejátszójukra, laptopjukra vagy mobiltelefonukra jogsértő szerzői tartalmakat, így zenét vagy videóklipeket.

A szabályozás csaknem mindenkit érzékenyen érintene: a A British Music Rights jogvédő szervezet felmérése szerint a brit tinédzserek mp3-jejátszóin átlagosan 800 illegálisan letöltött, a szerzői jog által védett zenefájl található.

Türelmetlen jogtulajdonosok

Az egyezménytervezet egybevág azokkal a nemzetközi törekvésekkel, amelyek a zene- és filmipar, valamint a kiadóvállalatok vezetőinek évek óta komoly fejfájást okozó, egyre nagyobb mértéket öltő illegális letöltéseket és szerzői jogi kalózkodást próbálná meg jogi eszközökkel visszaszorítani. Így például az Európai Parlament tervezete szerint - az eddigi jogi gyakorlattal szemben - a jövőben az internetszolgáltatók is felelnének azért, ha a felhasználóik illegális tartalmakat töltenének le, és extrém esetben akár le is kapcsolhatnák ezeknél az ügyfeleknél az internetet.

A G8-csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat szerint a vezetők megállapodtak abban, hogy az ACTA- egyezményt még az idén elfogadják; emellett pedig "tovább szeretnék fejleszteni az országok közötti, az internetes kalózkodás elleni új technikák kidolgozására irányuló gyakorlati együttműködést."

(Computerworld.hu)