A Google ingyencsomagja

Vágólapra másolva!
A Google az a cég, ami az elmúlt években szinte észrevétlenül beépülve teljesen átszőtte a neten élő felhasználók mindennapjait. Tömegek használják keresésre, ingyenes levelezésre, személyes- és munkahelyi naptárnak. Ezúttal az olaszosan összetartó nagycsaládok és kisvállalkozások számára kitalált, ám hazánkban kevéssé ismert Google Apps szolgáltatáscsomagot vettük szemügyre.
Vágólapra másolva!

A Google Apps csomag az online szövegszerkesztőből, táblázatkezelből ás prezentációkészíből álló Google Docs&Spreadsheet (vagy magyarul Dokumentumok) webalkalmazásból, a hat gigabájtos postafiókot nyújtó Gmail levelezőrendszerből, egy online naptárból és és egy saját magunk által szerkeszthető Wikipediából áll.

Az ilyenfajta központosítással lehetővé válik, hogy az egész család egy levelezőrendszeren legyen. Soha többet nem kell email-címek vagy telefonszámok miatt hívogatni egymást, ha ezek az információk megtalálhatóak egy közös online címjegyzékben. Annak a hasznosságát pedig, hogy a közös naptáraknak és a velük járó figyelmeztető sms-eknek hála nehezebb elfelejteni a rokonok névnapjait vagy a épp az iskolai szülői értekezleteket.

A felhasználók ezen túl kapnak még egy személyre szabható kezdőoldalt, az adminisztrátorok pedig egy áttekinthető beállító felületet, ahol a nyelvi lokalizációt, alapértelmezett időzónát vagy éppen a megosztási szabályokat állíthatják be felhasználóik számára.

Ahogy a normál Gmail-fiókos cím, az Apps-csomagban használatos is használható csevegésre. Ehhez régen a Google Talk programot ajánlja cég, ám ennek fejlesztése nagyon lassan halad, így érdemes más alternatívát keresni. Számos kliens támogatja a többé-kevésbé szabványos Jabber-megoldáson alapuló Google csevegőt, így a windowsos felhasználók a teljesség igénye nélkül a Digsby, Pidgin, Miranda szoftverek közül válogathatnak.

Forrás: [origo]

Regisztráció indul

A Google Apps csomag igénybevételéhez először egy már évi párezer forintért beszerezhető saját domainnév szükséges, ez akár már egy népesebb családnak is bőven megéri. Amennyiben a felhasználó már rendelkezik ilyennel, úgy a regisztrációs kérdőív kitöltése után a netcím regisztrátorát kell megkérnie, hogy a Google levelezőrendszerére és egyéb szolgáltatásaira átirányító beállításokat végezze el. Egyszerűbb a folyamat, ha domain nélkül, viszont egy jó .com, .net vagy .org névötlettel érkezik a felhasználó, hiszen ha a nevet a Google-n keresztül veszi meg, akkor rögtön beállítva, kulcsrakészen kapja meg a szolgáltatást. A vásárlást bármely jobb bankkártyával meg lehet ejteni, a fizetés a Google Checkout rendszerén keresztül történik.

Legrosszabbul azok járnak, akik egy álmos péntek délutánon döntenek úgy, hogy szeretnének egy magyar .hu címen levő Google Apps csomagot. A hatályos Domainregisztrációs Szabályzat értelmében ugyanis arra, hogy megkapják a friss, ropogós webcímüket, legalább tizennégy napot kell várakozni.

Előnye a csoport

Furcsán hangozhat, de a Google Apps-csomag legnagyobb előnye a zártság. Például az egy domainnév alá tartozók egyszerűen állíthatják be, hogy Sites-ban létrehozott wiki csak tagok lássák. Az adminisztrátorok pedig akár azt is megadhatják, hogy a rendszer figyelmeztesse a GoogleTalkon beszélgető felhasználókat, ha a csoporton kívüliekkel állnak szóba. Hasonló egyszerűséggel szabályozhatóak a többi szolgáltatásban is, hogy csoportba tartozók és a külsősök alapbeállítás szerint mennyit információhoz juthatnak hozzá. A dokumentumoknál akár az is beállítható, hogy külsősök egyáltalán ne legyenek behívhatóak az egyes szövegekbe. Igaz, ez a felhasználási mód már inkább céges környezetet feltételez.

Forrás: [origo]

Mindennapi trükkök

Bár az Appsba tartozó szolgáltatások webes alkalmazások, le lehet őket rángatni a PC-re is. A gAttach segédprogrammal például a Windows összes Küldés parancsához hozzá lehet társítani a Gmail levelezőt. A szoftver segítségével az asztalon található fájlokat, az épp szerkesztett Word dokumentumokat vagy a megnyitott PDF szövegeket is el lehet küldei csatolmányként pár kattintással.

Aki csupán a Firefox böngészőjén belül szeretnék beállítani, hogy az Apps-os levelezőfiókja legyen az alapértelmezett, annak egy kicsit barkácsolósabb módszert ajánl a Lifehacker blog. Ugyanők készítették el a Better Gmail kiegészítőt is a népszerű alternatív böngészőhöz, ami segíthet a hagyományos szoftverekéhez hasonló kinézetűvé varázsolni a webes levelezőt. A Better Gmail természetesen támogatja a Google Apps-os fiókokat is, az Advanced gomb alatt rejlik a beállítási lehetőség hozzá.

Kevéssé szerencsések az online szövegszerkesztőt használók. A neten tárolt dokumentumokat a Firefox oldalsávjában kezelhetővé tévő GDocsBar még nem működik együtt a böngésző legújabb, 3.0-s verziójával. Amíg erre várnak, érdemes szétnézni Google Docs dokumentumsablon-tárában, háthat akad olyan, ami később jól jöhet.

A csomagba legkevésbé a Google Pages néven futó wiki motor van integrálva, ennek egyelőre még magyar felülete sincsen. Szerencsére a szerkesztéséhez csupán alap angol szókincs - mentés, szerkesztés, félkövér, új létrehozása - szükséges, és a működtetése is hamar begyakorolható, mert ez a csomag talán legközösségibb eleme. A közösen szerkeszthető és egyszerűen elérhető felület hasznos lehet egy családi nyaraláshoz szükséges információk öszegyűjtésére, lehet rajta karácsonyi ajándéklistát vezetni, de a wiki egy sarkában elférhet akár egy receptgyűjtemény is, csak legyen aki begépeli a szakácskönyvbe tűzdelt cetlikről a kézírásos recepteket a nagynéninek.

Forrás: [origo]

Apró hátrányok

A Google Apps csomagnak csupán két hátránya van, de egyik sem olyan, ami a mindennapi használat során zavaró lenne. A szokott Google szolgáltatásokhoz külső fejlesztők által készített szoftverek nem minden esetben támogatják az Apps-ot használókat. Mivel a levelezés és a naptár szabványos megoldásokat használ, az ezekhez használatos asztali kliensekkel biztosan nem lesz gond. A rendszer tálcájára, oldalsávjára kiülő szoftveres kütyük közül azonban figyelmesebben kell válogatni, hogy biztosan működjön az Apps-os fiókkal.

A csomag másik hátránya sem komolyabb, az Apps alatt általában később válnak elérhetővé a Google fejleztései. A szolgáltatáscsomagot használóknak pár nappal többet kell várni a Gmail újabb verzióira vagy a Google Labs-hoz hasonló kísérleti funkciók megjelenésére. Mivel ez a csúszás akkor is fennáll, ha a felhasználó nem amerikai angol felülettel, hanem például magyarral használja a Google termékeket, így ezzel is könnyen együtt lehet élni.

Van profi verzió is

A családoknak, nonprofit szervezeteknek szánt Google Apps mellett van nagyobb vállalkozásoknak szánt profi csomag is. Ez már felhasználónként ötven dollárba, azaz majdnem nyolcezer forintba kerül évente. Ezért az árért cserébe azonnali telefonos támogatást, integrációs megoldásokat a meglevő vállalati rendszerekhez, a Gmail beépített megoldásánál is jobb e-mail-szűrő megoldást és okos csoportkezelést kapnak a vállalatukat Google-vasakon futtatók.