Négy év börtönt kapott a spamkirály

Vágólapra másolva!
A világ harmadik legnagyobb spammerének tartott Robert Soloway két és fél napos ítélethirdetés után tudta meg, hogy letöltendő börtönbüntetésre ítélték. A kemény ítélettel a bíróság üzenni akart a kiberbűnözőknek.
Vágólapra másolva!

A 2007 májusában vád alá helyezett Soloway-nek nem ez volt az első bírósági ügye. 2003-ban a Microsoft perelte be, mert olyan hamisított fejlécű levelekkel bombázta az internetezőket, amik az MSN-ről és a Hotmailről származónak tűntek. Később pedig egy internetszolgáltató nyert ellene kártérítési pert. Egyik eset sem késztette arra a férfit, hogy felhagyjon a spamküldéssel, a Microsoft által indított perben hozott ítélet után pedig még a bírságot sem volt hajlandó kifizetni.

Jó kereset, nagy kockázat

A fentiek miatt Kathryn Warma ügyész különösen súlyos, héttől kilenc évig terjedő börtönbüntetés kiszabását kérte Soloway-re. A kérést azzal indokolta, hogy az eddig bíróság elé került spammerek közül a Soloway volt a legrosszhiszeműbb, ő küldte ki a legtöbb kéretlen üzenetet és ő zaklatta a legnagyobb kitartással az internetezőket.

A férfi védőügyvédje szerint azonban néhány tekintetben visszafogottabb volt védence, mint a példaként felhozott egyéb levélszemét-küldők. Soloway nem terjesztett kártékony kódot, levelei nem rongáltak meg számítógépeket, sőt pornográf tartalmakra sem irányította tovább a reklámlevelet óvatlanul megnyitó felhasználókat. Az Egyesült Államok másik nagy spammer perében elítélt Jeremy Jaynes például az AOL internetszolgáltatótól ellopott milliós címlistájával havonta keresett nagyjából hétszázezer dollárt, annyit, amennyit Soloway három év alatt szedett össze a hatóságok szerint.

Még közösségi munkát is végezhet

A bíróság által végül megítélt négy év börtönön után még három év próbaidő és kétszáz órányi közösségi munka vár a spamkirályra. Ez akár enyhe ítéletnek is tekinthető, hiszen a maga korában a világ nyolcadik legnagyobb spammerének számító Jeremy Jaynes kilenc évet kapott.

Viszonylag kevés spammerek ellen hozott ítélettel dicsekedhet eddig az Egyesült Államok. Az ügyben ítélkező bírónő szerint arra van szükség, hogy az amerikai spamtörvény értelmezéséhez jó irányelvek szülessenek, segítve az kiberbűncselekményeket érintő ügyekben való ítélethozást.

További probléma, hogy bár a kéretlen reklámlevelek nyolcvan százaléka Amerikát és Európát célozza, küldőik a legritkább esetben üzemelnek ezekben az országokban. A nonprofit Spamhaus projekt által vezetett a világ legnagyobb spamereit tartalmazó toplistájának tagjai például túlnyomórészt oroszok, ukránok, csupán dísznek van közöttük egy Ausztráliából üzemelő bűnöző. Előkelő helyen szerepel viszont az Egyesült Államok a legtöbb kéretlen levélküldővel rendelkező országok listáján, igaz a második helyen már itt is a nagy, üzleti szervezettségű kiberbűnözői csoportoknak otthont adó Kína és Oroszország követi az USÁ-t.