Ráijesztettek a brit illegális letöltőkre

Vágólapra másolva!
Figyelmeztető levelek garmadáját küldte ki a hat legnagyobb brit internetszolgáltató a fájlcserélőket használó ügyfeleinek. A szolgáltatók a kalózkodást letörni kívánó kormányterv részeként szólították fel a töltögetőket.
Vágólapra másolva!

A többezer személynek kiküldött levél célja csupán a figyelemfelkeltés volt, ne higgyék azt a nagyban torrentezők, hogy tevékenységük észrevétlen maradt. A Times Online szerint a figyelmeztető levelek azokat a szülőket fogják a leginkább meglepni, akik eddig nem is sejtették, hogy csemetéjük illegális forrásból szerez be zenéket.

Szigorúbb lépésekre azonban nem volt hajlandó a hat legnagyobb internetszolgáltató. Például a zeneipar azon kérését is elutasították, hogy a többszöri figyelmeztetésre sem hallgató töltögetők netkapcsolatát megszakítsák. A három jogsértés utáni lekapcsolás elvén a franciák gondolkodnak még erősen, de még ott sem volt példa ennek alkalmazására.

A Guardian becslése szerint 6,5 millió felhasználó töltött le illegális forrásból zenét az elmúlt évben. Amennyiben ez így folytatódik, az a követező öt évben egymilliárd fontos bevételkiesést jelenthet a zeneiparnak. Feargal Sharkey, a BMR brit zenei jogvédő szervezet elnöke szerint egyetlen iparág sem élne túl ekkora veszteséget, így lépniük kellett. Egyelőre nem tudni, milyen eszközökkel akarják elvenni a letöltögetők kedvét. A Guardian információi szerint azonban felmerült az internetszolgáltatás árába beépítendő jogdíj és a sokat letöltögetők nethozzáférésének lassításával való figyelmeztetésének szokásos ötlete.

A netszolgátatók és a zeneipar közti együttműködés az előfizetők személyes adatira vigyázva történik majd. A fájlcserélők megfigyelését a Brit Hanglemezipari Szövetség (BPI) végzi majd. A jogsértést végző IP címek begyűjtése után a BPI továbbítja azokat a netszolgáltatóknak, amely a kapott információk alapján kiküldi a figyelmeztetést.