Vágólapra másolva!
Ősszel megkezdheti működését az európai digitális könyvtár, amelynek révén a könyvekben, zenei alkotásokban, festményekben, fényképeken és filmeken őrzött sokszínű európai kultúra hosszú távon mindenki számára elérhető lesz egyetlen internetes portálon keresztül - jelentette be az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli uniós végrehajtó szerv biztosa, Viviane Reding azonban azt is jelezte, a teljes körű működéshez még az uniós tagállamok további erőfeszítéseire lesz szükség.A kulturális művek digitalizálásával az európai polgárok számára elérhetővé válnak majd a külföldi múzeumok, könyvtárak és levéltárak anyagai anélkül, hogy a keresett adatok felkutatására utazni kényszerülnének vagy több száz oldalt kellene átböngészniük.

Az európai könyvtárak könyvállománya két és fél milliárdnál is több példányra tehető, az archív anyagoknak azonban csak százaléka érhető el digitális formában. A bizottság ezért ismét felkérte a tagállamokat, hogy tegyenek többet a digitalizált anyagok online elérhetősége érdekében.

A végrehajtó szerv mindehhez a 2009-2010-es időszakban 120 millió euróval járul hozzá, de - mint jelezte - a nemzeti intézmények részéről is jelentős befektetésekre van szükség, miközben jelenleg a legtöbb országban csak kisebb mértékű és szétaprózódott finanszírozással találkozunk.

Brüsszel arra kérte a tagállamokat, hogy gyűjteményeiknek az európai polgárok számára történő elérhetővé tétele érdekében növeljék a digitalizáláshoz rendelkezésre álló kapacitásaikat és vonják be a magánszektort.