Pornónéző mód lehet az új Internet Explorerben

Vágólapra másolva!
A személyes adatok védelmét biztosító mód is megtalálható lehet az Internet Explorer készülő 8-as verziójában: a privacy gombot lenyomva a felkeresett oldal nem kerül majd be az előzményekbe, ha az értesülések igaznak bizonyulnak.
Vágólapra másolva!

A BBC beszámolója szerint egy ausztrál blogger, Long Zheng a neten a Microsoft két júliusban leadott szabadalmi kérvényére bukkant rá, melyekben a szoftveróriás két webböngészéssel kapcsolatos szoftverfunkciót kíván levédetni. A CNet híradása szerint ráadásul a Microsoft az Internet Explorer 8 esetében komoly hangsúlyt kíván fordítani a személyes adatok védelmére.

A levédetni kívánt megoldások egyike egy olyan funkciót takar, amely automatikusan töröl az előzményekből a felkeresett webszájtokat bekapcsolása után. A másik ideiglenesen kikapcsolja a böngésző gyorsítótár és előzmények funckióját, illetve figyelmezteti a felhasználót arra, hogy milyen nyomokat hagy maga után a számítógépen böngészés közben.

A várható új funkciókat számos blogon és hírszájton pornónéző módként írták le, hiszen segítségükkel el lehet titkolni, hogy a PC-n felnőtteknek szánt szájtok tartalmát böngészték. Ez persze akár most is megoldható, ám manuális beavatkozást igényel, például egyesével kell letörölni az előzményekből a pornóoldalakat, ráadásul a címsorban megjelenő begépelt címek listáját csak egyszerre lehet törölni. Az titkos szexoldal-nézésen kívül természetesen egyéb esetekben is hasznos lehet a böngésző naplózásának deaktivizálása: például ha valaki az egészségével kapcsolatos információkat kutat a munkahelyi számítógépén, vagy mondjuk egy családtagnak próbál karácsonyi ajándékot keresni a neten.

A most ismertetettekhez hasonló funkciókat jelenleg az Apple számítógépeken használatos Safari böngésző kínál. Bár a Firefox nemrég megjelent 3-as változatába is terveztek hasonló megoldást, az végül nem került bele a végleges verzióra.