Hi5: spamközpont vagy közösségi háló?

2008.09.03. 13:44

Hármasával-négyesével jönnek az utóbbi hétben a meghívók a Hi5 közösségi oldalról. Megvizsgáltuk, milyen szolgáltatásokat kínál a feltámadni tűnő oldal, van-e félnivalója a Facebooknak és a lapunk tulajdonosa által működtetett iWiW-nek.

A 2003-ban alapított oldalnak március végén volt már egy kalandja a magyar netezőkkel. Számtalan figyelmetlen netező teljes e-mailes címlistájára küldtek meghívót a szolgáltatásba. Az akkori felháborodás mostanra elcsitulni látszott, de ismét érkeznek a fordítócsapat által barátkérőnek ferdített levelek.

Forrás: [origo]

Barátgyűjtés spammer-módszerekkel

Rögtön jelszót akar

Nem lett szerényebb március óta a Hi5, az oldal a regisztráció második lépésében elkéri az azonosítóul használt e-mail címhez tartozó jelszót. Ha a leendő felhasználó nem figyel, másodpercekkel később bánkódhat a teljes címlistájának kiküldött Hi5-meghívó felett. A szolgáltatás később is megpróbál bejutni a felhasználó levelesládájába, a barátok keresésénél és a profil oldalon is felajánlja az ismerősök gyors felkutatására alkalmasnak tartott módszert. Egész csinos listából válogathatnak az adataikról lemondani vágyók. A nagy és elterjedt külföldi szolgáltatókon túl a hazai Citromail, Vipmail, Freemail és a Live.hu címlistáját is képes importálni az oldal.

Az eljárás a legjobb indulattal is álságos. Az ismerősimportáló alapbeállítás szerint hozzáadja ismerősként a rendszerbe már regisztrált címeket, a többieknek pedig meghívót küld, azaz féktelen meghívóküldésre használja fel a táborához frissen csatlakozott felhasználót. Akik jobban odafigyelnek, azok kijelölhetik, melyik ismerőseiket próbálják meg becsábítani az új közösségi oldalra, azonban ez már kattintásokat igénylő extra lehetőség, amivel a felhasználók többsége valószínűleg nem fog élni - ha mégis, akkor sem biztos, hogy figyelembe veszi akaratukat a rendszer. 

Forrás: [origo]

Régi játékok, színes témák

Szolgáltatásaival nem emelkedik ki a versenytársai közül az új pályázó. A Facebookban megszokott és megszeretett millióféle alkalmazás helyett a Hi5-ban csupán egy-kétezer kütyü található, és ezek legalább fele kizárólag a sporttal kapcsolatos. A régi konzolokról ismert kultjátékok Flash-verzióival ugyan el lehet ütni egy délutánt, ám ezek a közösségi oldalra történő regisztráció nélkül is elérhetőek. A minialkalmazások mellett előre gyártott témákat is illeszthet profiloldalára a felhasználó, sőt az igazán kreatívok még saját témát is tervezhetnek anélkül, hogy akár egy sornyi kódot kellene írniuk.

A felület testre szabásával és a barátok bejelölgetésével lényegében túl is vagyunk az oldal főbb funkcióin. Aki eddig semmilyen formában nem vezetett naplót az interneten, az kap alapfunkciókkal rendelkező naplóalkalmazást, illetve az adatlap dísze még az állapotváltozásokat és rövidebb írásokat tartalmazó jegyzetfüzet is. Az írni nem annyira kedvelők fotókat tölthetnek fel különböző galériákba vagy beléphetnek volt iskolájuk, kedvenc együttesük vagy focicsapatuk nevével fémjelzett csoportba.

Nem könnyű szeretni

Nem könnyű szeretni a közösségi oldalak piacára igen későn érkező Hi5-ot. Indokolatlanul nehéz a levelezőfiókhoz tartozó jelszó kiadása nélkül meghívni az ismerősöket az oldalra. Ráadásul a már belépett ismerősök megtalálását biztosító kereső sincs a helyzet magaslatán: rovatunk három tagja egy rövid délután alatt nem tudta egymást megtalálni, pedig próbálkoztunk ékezettel és ékezettelenül, angolos és magyaros sorrendben írt névvel is.

Az sem garancia a kapcsolat megteremtésére, ha a kereső ad értelmezhető találatot. Számos olyan felhasználót találtunk, akinek annak ellenére van jelen a szolgáltatásban a képpel, adatokkal ellátott profiloldala, hogy már törölte magát. Ezeket az oldalakat lehet böngészni, a felhasználó által feltöltött képeket meg lehet nézegetni, ismerősként viszont nem lehet felvenni őket. Meglepően sok a duplikált felhasználó is, némelyiknél még az avatárként használt kép is azonos.

Forrás: [origo]

Ilyen hibák mellett eltörpülnek a felület fordításának szerencsétlen megoldásai. Már a  fentebb említett barátkérő szó is suta, az "Adj neki egy Five-ot!" felszólítás pedig talán még rosszabb. Az eredetileg a tenyerek összecsapására, örömre, elégedettségre utaló High Five névben is megtalálható szó olyan ikonokat, amellyel barátainkat örvendeztethetjük meg. Jóképű, Sikkes, Csapattárs, Lánytestvér, ilyen kitűzőkkel aggathatják tele a felhasználók egymást, már ha rájönnek, hogy a fenti mondat ezt a lehetőséget rejti.

Kéretlen reklám

Egy napnak kellett eltelnie a regisztráció után, hogy az első spammelő felhasználó megtalálja a profilunkat. A regisztráció utáni nap reggelén előkerülő friss barátunk egy sminktanfolyammal próbált meglepni, ám sikerült leráznunk. A második ismeretlen délután talált ránk, feltehetően véletlenül. Azóta időnként érkeznek ismeretlennek tűnő állítólagos ismerősök, mintha csak az iWiW népszerűvé válásának napjait élnénk újra. A rendszer ráadásul arra is hajlamos, hogy a régebbi meghívókat újraküldje, így a jó szándékkal egyszer megadott e-mail-címekre napokkal később is érkezhetnek megkeresések.

Ilyenkor nem szükséges még egyszer megkérni barátainkat, hogy mellőzzék a meghívók küldözgetését, nem az ő vétkük. Egyszerűbb a Hi5 direkt ilyen célra létrehozott oldalán jelezni, nem kérünk több levelet a szolgáltatástól, majd a bizalom jeléül spamnek jelölni minden tőlük kapott levelet visszamenőleg.

Minden gyengesége ellenére, talán annak köszönhetően, hogy a nagy külföldi vetélytársnak számító Facebook magyarítása korántsem teljes, hazánkban a Hi5 a kilencedik leglátogatottabb külföldi honlap: agresszív, a spammerekéhez hasonló működési elve miatt azonban a nyugalomra vágyóknak érdemes távol tartaniuk magukat a szájttól - már ha egy kedves ismerősük meg nem hívja őket.