Sikeres a Chrome, de óvnak tőle

Vágólapra másolva!
Nagyon gyorsan szerzett magának jelentős piaci részesedést a Google webböngészője, azonban egyes biztonsági szakemberek óva intenek tőle. Az első felfedezett sebezhetőséget már foltozni is kellett rajta.
Vágólapra másolva!

A Google Chrome már egy nappal a bemutatása után jelentős piaci részesedést szerzett a webböngészők között. A szoftver annyian töltötték le, hogy 24 óra leforgása alatt a negyedik legnépszerűbb böngésző lett az Internet Explorer, a Mozilla Firefox és az Apple Safarija mögött, megelőzve az Operát - derül ki a Net Applications elemzőcég adataiból. A Chrome már bemutatása után néhány órával elérte a 1,5 százalékos piaci részesedést, és bár sokan csak kipróbálták a programot, ez az arány azóta is 1 százalék körül van. (Saját adataink is megerősítik ezt a mérést: az [origo] felhasználóinak 0,96 százaléka használja az új böngészőt annak mérhető megjelenése óta.)

Vigyázat, béta

A Google böngészője ezzel rövid idő alatt megkerülhetetlen tényezővé vált a böngészőpiacon még úgy is, hogy a most megjelentetett változat egy igen korai, 1.0-snál alacsonyabb (0.2-es béta) verzió. A német internet-biztonságért felelős hivatal, a BSI egyenesen arra figyelmeztette a felhasználókat, hogy amíg meg nem jelenik belőle az első kész, vagyis üzembiztos változat, addig maximum kísérleti jelleggel használják a böngészőt, munkára és rendes napi tevékenységükre ne. A BSI azzal kapcsolatban is kifejezte aggodalmát, hogy a Google böngésző és a benne futó Google-szolgáltatások (elég csak a leggyakrabban használt webkereső) révén már teljes egészében egyetlen cég kezébe kerül az ellenőrzés a felhasználók minden tevékenysége fölött.

A német hatóság érvei egyébként már csak azért is igen gyengék, mert a legtöbb Google-termék - és sok más szoftver is - sokáig csak tesztverzióban érhető el, így ezt a figyelmeztetést majd minden új kiadással kapcsolatban meg lehetne ismételni. Ez persze nem azt jelenti, hogy ettől a szoftver biztonságos, de maga a Chrome nyilván csak a megjelenést övező felhajtás miatt kapott kitüntetett figyelmet. A felhasználók tevékenysége fölött "kontroll" tulajdonképpen kimerül abban, hogy a Chrome részletes statisztikákat küld a böngésző használatáról a Google-nak - ha ezt a felhasználó nem kapcsolja ki a beállítások között. (Chrome Menü > Beállítások > Általános opciók, egy checkboxból kell kivenni a pipát.) Ez a megoldás sem egyedülálló, a Google minden szoftverében benne van ez a funkció.

Forrás: [origo]

A Firefox hamarosan visszavág

A Google fejlesztői a megjelenés után már az elsőként felfedezett biztonsági rést is javítani kényszerültek a böngészőben: egy vietnámi biztonsági cég fedezte fel, hogy az elmentett oldalakon keresztül kártékony kódot lehet futtatni a szoftverben. A NewsFactor Network híradása szerint a sebezhetőséget rögtön annak napfényre kerülése után foltozni kezdték a fejlesztők, és az azóta kiadott frissítés már orvosolta is a problémát, ami elismerésre méltó a cég részéről.

Az elemzők szerint a Chrome elsősorban az Internet Explorer alternatívái iránt fogékony böngészők felhasználói közül hódított el sokakat, vagyis főleg a Safari és a Firefox felhasználói táborát csökkentette. Valószínű azonban, hogy a firefoxos tábornak egyelőre gyorsasága ellenére sem fog tetszeni a szoftver, mivel egyelőre hiányoznak hozzá a felhasználási lehetőségeket bővítő praktikus kiterjesztések, amelyek a Mozilla böngészőjének fő vonzerejét adják. A népszerű szoftver ráadásul saját JavaScript-gyorsító technológiával tér vissza a legújabb, a tervek szerint az idei év végén megjelenő 3.1-es változatban, ami az előzetes tesztek szerint 20-30 százalékkal gyorsabb jelenlegi Chrome-kiadásnál.