Gyermekrablással riogatnak a spammerek

Vágólapra másolva!
Zsarolás, váltságdíj, gyermekrablás - egyre aljasabb és gátlástalanabb hazugságokkal próbálnak kártékony programokat terjeszteni a levélszemét-küldők, de hirdetnek kamu állásokat is.
Vágólapra másolva!

A levélszemetelők újabb könyörtelen módszereket vetettek be a kártékony programok terjesztésére. A Symantec legfrissebb spamjelentése szerint ezúttal a címzettek érzelmeire próbálnak hatni: a gyanútlan szülőket célozzák meg. Az új levélszemét-hullámban a feladók azt állítják, hogy a címzett gyermekét elrabolták, váltságdíjat kell fizetnie érte. Az álhír szerint az állítólag elrabolt gyermek fotóját is csatolták. Ha a csatolt fájlt a címzett megnyitja, az alattomos spam megfertőzi a számítógépet.

A levélszemétről szóló, legfrissebb jelentés arra is rávilágít, hogy az elmúlt hónapban összehangolt, nagyszabású álkampány biztatott az Internet Explorer 7 ingyenes változatának letöltésére is. Az üzenetben egy IP-címet tartalmazó módosított URL, valamint egy trójait tartalmazó .exe csatolmány szerepelt. Ez a módszer a hírességek videóival manipuláló, az utóbbi időben szintén gyakori támadásokkal áll szoros rokonságban.

Dől a látszólag munkaerő-toborzóktól származó levélszemét is. Az effajta spam azzal hitegeti a címzettet, hogy a hivatkozáson keresztül részmunkaidős állásra jelentkezhet. Továbbkattintva viszont kártékony programok várják az álláskeresőt, ha pedig elvállalja a munkát, a rejtett vírusokat is megkapja ráadásként.

A levélszemetelők előszeretettel vetik be a világsajtó híreit is, hátha egy érdekes címre rákattint az olvasó. Olyan álhírekkel próbálnak trójait és vírust terjeszteni, mint például: "McCain Paris Hiltont szemelte ki alelnökjelöltnek". A fertőzött levél ilyenkor egy hivatkozás követésére és a PC megfertőzésére csábítja az olvasót.