Magyar szinkrontolmácsolással működik az EU-tévé

Vágólapra másolva!
Megkezdte adását szerdán az interneten az Europarltv, az Európai Parlament (EP) webtévéje. Az adások közben hallani lehet a magyar szinkrontolmácsolást, ezért a felszólalók mondandóját
Vágólapra másolva!

A webtévé működését Hans-Gert Pöttering, az EP elnöke ünnepség keretében indította el, ettől kezdve a műsor hozzáférhető a www.europarltv.europa.eu internetes címen. "Tekintettel arra, hogy közeledünk a 2009 júniusi európai (parlamenti) választásokhoz, az Europarltv-nek kiváló internetes eszközként kell szolgálnia a polgárokat, főként a fiatalokat abban, hogy tájékozódjanak a közvetlenül választott Európai Parlament tevékenységéről és döntéseiről. E döntések csaknem 500 millió európai polgár mindennapi életét befolyásolják" - jelentette ki Pöttering.

Elérhetők a fiatalok

Európában az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt a parlamenti csatornák száma. Ezek némelyikét nemzeti hírközlő társaságok üzemeltetik - például ilyen a BBC Parliament -, másokat maguk a nemzeti parlamentek hoztak létre - például Franciaországban, Görögországban. Az Európai Parlament a második modellt választotta. Azért döntöttek az internetes tévé mellett, mert a webtelevízió sokkal költséghatékonyabb, mint egy hagyományos televízió, ráadásul könnyebben lépést tart a technikai fejlődéssel - a számítástechnika és a televíziózás összefonódásával, illetve a széles sáv terjedésével.

A webtévé az EU parlamentje szerint a fogyasztó kényelmét szolgálja, hiszen bárhol, bármikor megtekinthető anyagok széles választékát kínálja. Megfelel a változó szokásoknak is: sok európai - főleg a fiatalok - egyre inkább az interneten keresik a híreket és az információkat. Mindezek mellett a webtévén lényegesen könnyebb a többnyelvűség biztosítása, valamint ez az egyetlen hatékony módja annak, hogy az Európai Unión kívüli országokat is el lehessen érni.

Igény szerinti közvetítés

Az Europarltv nem egyetlen műsort jelent, a négy különböző csatorna más és más közönséget céloz. "Az Ön parlamentje" azoknak szól, akik erősen érdeklődnek az európai politika iránt: tájékozott polgároknak, gazdasági szereplőknek, szociális partnereknek, lobbistáknak, kutatóknak, az EU intézményeiben dolgozóknak. "Az Ön hangja" elsősorban a szélesebb közönségnek szól. Itt lehetőség nyílik a nézők által készített anyagok sugárzására is.

A "Fiatal Európa" mindenekelőtt az iskoláskorúak, a jövendő uniós választópolgárok csatornája. Végezetül a "Parlament élőben" folyamatos, élő adást ad az EP életéről. Különösen fontos program a plenáris viták és a szakbizottsági ülések közvetítése, linkekkel az előző ülések audiovizuális archívumaihoz. A webtévé adásai mellett közvetítik a szinkrontolmácsolást is, így valamennyi náció nézője a saját nyelvén hallhatja a felszólalásokat.