Betilthatják a nyílt wifi-hálózatokat Indiában

Vágólapra másolva!
Az India Times értesülése szerint az ország kormánya gondolkodik a nyílt wifi-hálózatok betiltásán. Az ok: a jelszó nélküli netkapcsolatokat gazdáikon túl a terroristák is igénybe veszik néha.
Vágólapra másolva!

Az Indiai Telekommunikációs Szabályozó Hatóság (TRAI) felkérte a kormányt, hogy a kormány utasítsa az internetszolgáltatókat az ügyfeleik tájékoztatására a wifi-kapcsolatokon használható titkosításokról. A Telekommunikációs Minisztérium mindeddig nem reagált a hatóság felkérésésre, így még nem kötelező titkosítani a vezeték nélküli hálózatokat, sőt még az oktatás sem kezdődött meg.

Az indiai lap szerint szóba került a wifin kapcsolódó felhasználók dupla beléptetése is. Eszerint a drót nélküli eszközöket használók a routerhez való csatlakozás után még az interbetszolgáltatónál is kénytelenek lennének azonosítani magukat, mielőtt böngészni kezdhetnének.

Akaratlan segítette a terroristákat

Minderre azért kerülne sor, mert idén júliusban Ahmedabadban egy 55 emberéletet pokolgépes merénylet elkövetését magukra vállaló levelet egy nyílt, bárki által elérhető wifi-hálózaton keresztül küldték el a terroristák. A hálózat gazdája, Kenneth Haywood erről csak akkor értesült, amikor egy terrorelhárító egység kopogtatott lakása ajtaján. A rendőrség lefoglalta a férfi három számítógépét, begyűjtötte néhány szomszéd masináját is, továbbá kihallgatta a Haywood routerének konfigurálásában korábban segítséget nyújtó technikust is.

Haywood nem az egyetlen meghackelt áldozat. Korábban egy delhi család nyitott hálózatát használták fel egy másik robbantás utáni sajtóközlemények kiküldésére a magukat Indiai Mudzsahedinek nevező csoport tagjai. A fenti két eset valószínűleg a nyitva hagyott netkapcsolatok veszélyeit bemutató gyakran idézett példák közé emelkedik.

Miközben az új szabályozás kidolgozásán együttműködve dolgoznak a biztonsági incidensek kezelését végző CERT indiai tagozata, a helyi informatikai, és telekommunikációs minisztérium, a többi résztvevő egymásra mutogat. A szolgáltatók szerint a történtek miatt egyértelműen a vigyázatlan felhasználók felelősek, a kormány viszont a telekommunikációs cégeket és az internetet szolgáltató vállalatokat kötelezné a felhasználók oktatására.