A legtöbben bármire rákattintunk

Vágólapra másolva!
Egy amerikai egyetem nem szokványos kísérletében weboldalakon elhelyezett, a Windowséhoz hasonló kamu hibaüzenetek alkalmazásával mérték le azt, mi mindenre hajlandóak gondolkodás nélkül rákattintani az internetezők.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem pszichológiai részlegének kutatói négféle különböző hamis, a Windows rendszerüzeneteihez hasonló, felnyíló ablakot ágyaztak be weboldalakra - írja az Ars Technica. Az egyik üzenet gyakorlatilag megkülönböztethetetlen volt egy valódi hibaüzenettől, a maradék háromban azonban valamilyen gyanús jel utalt arra, hogy valamilyen átverésről, például vírust hordozó üzenetről van szó.

Élethű és gyanús üzenetekkel vizsgáltak

Mindhárom esetben az OK feliratú gomb fölé húzva az egérkurzort az egy kézfejjé alakult át, ami viszont a weboldalakon lévő hiperlinkek esetén jellegzetes, a valódi rendszerüzeneteknél nem. Mindegyik hamis hibaüzenetet le lehetett kicsinyíteni a Tálcára, vagy teljes képernyőre lehetett nagyítani, vagy be lehetett zárni, egyikükön pedig még a böngésző státuszsora is látható volt. A leginkább gyanúsnak szánt kamu rendszerüzenetet azzal tettek szándékosan nem túl bizalomgerjesztővé, hogy ebben a szöveg és a háttér színe folyamatosan váltakozott fekete és fehér között, vibráló hatást produkálva.

A kísérletbe bevont negyvenkét diáknak azt mondták, orvosi témájú weboldalak tartalmát kell végignézniük, melyekkel kapcsolatban utólag különböző kérdéseket tesznek majd fel - valójában azonban a szájtokról hamis hibaüzenetek nyíltak meg véletlenszerű sorrendben, a rendszer pedig naplózta, miként reagáltak ezekre a diákok.

Meg akartak szabadulni tőlük

A diákok közül huszonhatan rákattintottak a leginkább valósnak tűnő ablak OK gombjára, huszonöten két "gyanúsabb" üzenet esetében cselekedtek hasonlóképp, huszonhárman viszont a leginkább átverést sugalló üzenetet is lekattintották. Mindössze kilencen zárták le az ablakokat "okézás" nélkül. Bizonyos felhasználók egyszerűen minimalizálták, vagy a képernyő szélére húzták az ablakot az egérrel. Meglepő módon az ablakok felbukkanása, és a rájuk való reagálás ideje nem különbözött számottevő mértékben sem a valódinak tűnő, sem pedig a gyanús üzenetek közül.

Mint az a diákok utólagos kikérdezése után kiderült, közel felük nem is figyelte, mi is olvasható az üzeneteken, mindössze meg akart szabadulni a zavaró felbukkanó ablaktól. Mindez a szakértők szerint azt jelenti, hogy elképzelhető, a felhasználók olyan fásultak már a Windows hibaüzeneitől, hogy már meg sem nézik, mi olvasható azokon. Bár a kutatás készítői szerint a felhasználók oktatása javíthat a helyzeten, az, hogy a gyanús és az eredetinek tűnő ablakokat számos felhasználó egyformán gondolkodás nélkül lekattintja, ennek az ellenkezőjét sugallja.