Emlékmegosztó szájt az iWiW atyjától

Vágólapra másolva!
Milyen volt az első szerelem? Az első mobiltelefon? Az első munkahely? Az a régi-régi nyaralás, az úttörőtábor? Régi élményeket idézhet vissza, vagy segíthet ebben másoknak az új webes csodamasina, az Emlékgép segítségével.
Vágólapra másolva!

Az emlékgép valójában nem egy gép, hanem egy portál: mégpedig egy emlékmegosztó portál. A szájt a www.emlekgep.hu webcímen érhető el, és mivel a szájt az [origo] berkein belül született meg és üzemel, ezért úgy illő, hogy a Techbázis hasábjain is bemutassuk.

A szájt ötlete Várady Zsolttól, az iWiW egyik alapítójától származik. Az Emlékgépen a felhasználó írhat, beszélhet, fotót vagy videót tölthet fel és csatolhat az emlékeiről, amelyeket a rendszer a közös kapcsolódási pontok alapján összefűz. A kapcsolat alapja, mivel itt főleg múltbéli eseményekről lesz szó, egyrészt az lehet, hogy mikor történt az esemény, akár óra, perc, vagy napszak pontossággal, de emellett természetesen a helyszín, a téma, vagy annak jellege is számít, ami a szájt számára az emlékek gazdája által felvitt címkékből (a témát nagy vonalakban leíró kulcsszavak) derül ki.

Az emlékek böngészése közben pedig lehet, sőt, igazából az lenne a cél, hogy az olvasónak is eszébe jusson valami, és ha már a szájton jár, akkor azon frissiben ossza is azt meg másokkal. Erre szolgál az emlékek mellett található "Máshogy emlékszem", vagy "Ez jut róla eszembe" gomb, amelyek segítségével máris "tollat", vagyis billentyűzetet lehet ragadni, és megírni, hogy szerintünk mi nem stimmel - vagy egyszerűen csak felvinni valamit, amit az olvasottak az eszünkbe juttattak.

"Az alapötlet 2005 elején született - mesélte el kérésünkre Zsolt - és hasonlóan a WiW-hez, itt is a hálózatoké a főszerep, csak emlékekkel. Eszembe jutott, hogy jó lenne feltérképezni azt, hogy egy emlékről milyen másik emlékek jutnak eszébe az embereknek, illetve, hogy ezeknek a hálózatából vajon le lehet-e szűrni bármilyen következtetést? Így jött létre az "erről jut eszembe" gomb, amire ha kattintva új emléket írsz be, akkor az Emlékgép tárolja a kapcsolatot aközött a két emlék között, amit épp olvastál és amit beírtál. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy ez az ötlet honnan jutott eszembe, de a helyre és a napszakra egész pontosan..."

A legtöbb megosztás a jelenről szól

A szájt annyiban mindenképpen egyedi, hogy bár napjainkban éppen a közösségi portálok, video- és fotómegosztók és internetes naplók fénykorát éljük, ezek elsősorban a jelenről szólnak. Feltöltögethet persze az ember régi dolgokat is az ilyen oldalakra, de a jelenlegi webes technológiák, az RSS-értesítők is erről a jelenbéli mozzanatról adnak hírt, hogy közzé tettünk valamit. A múlt iránt érdeklődő felhasználók maximum akkor találnak rá a régi élményekről szóló képes-hangos-írásos beszámolónkra kint a "vadonban", a világhálón, ha kimondottan keresik azt.

Forrás: [origo]
Emlékek a rendszerben: olvasnivaló már van bőven

Az Emlékgép viszont, mint erre a célra létrehozott tartalommegosztó oldal, az emlékek frissen tartásában is segít a maga módján, és sokféleképpen emeli ki az ott rögzített tartalmakat. A nyitóoldalon a legfrissebb felvitt emlékek mellett láthatjuk azt is, hogy melyek a szájton az éppen legnépszerűbb helyek, események, vagy címkék. A "Legmegfogóbb emlékek" kategória jelzi, hogy melyik iromány juttatott eszébe valamit az olvasóknak, a "Hot emlékek" kategória pedig a szerzők emlékezetében legelevenebben élő élményeket jelzi - amit 1-től 10-ig maga a szerző jelölhet egy skálán. A felvitt emlékeket egy térképen is böngészhetjük: az Emléktérkép menüpontra kattintva egy beágyazott Google térkép jelenik meg azokkal az emlékekkel, amelyek helyét szerzőik nem csak leírták a rögzítés során, hanem bejelölték a térképen is.

Az igazán népszerű témáknak az üzemeltetők alportálokat nyitnak, ahová összegyűjtik a kapcsolódó emlékeket, és a felvitt anyagokat moderálják is. Az oldalon a friss tartalmakról sokféle szempont alapján kérhetünk RSS- vagy Atom értesítőt, ezek narancssárga illetve szürke ikonjai minden kategória mellett megtalálhatók, amiről rendelkezésre áll ilyen hírcsatorna, így akár egy kattintással felvehető.

Regisztrálni sem muszáj

Forrás: [origo]
Az egyik fő szempont: mikor volt?

Az Emlékgép egy pár hete üzemel, igaz, egyelőre bétában van, vagyis a tesztüzeme zajlik, így nem teljesen stabil, és vannak még hibái, amelyeket javítgatnak a fejlesztők. Ennek ellenére a felhasználók már találkozhattak az [origo] címlapján a szájtra mutató linkekkel, amelyekkel bizonyos népszerű, közös emlékek megosztására próbáltuk buzdítani a látogatókat. Ennek eredményeként jelenleg a legtöbb írás 2001. szeptember 11-éről, az USA elleni terrortámadásokról szól, vagyis arról, ahogyan azt olvasóink megélték.

A szájtra akár regisztráció nélkül is fel lehet vinni emlékeket, de akkor azokat később nem lehet módosítani. Ennek a lehetőségét pedig már csak azért is érdemes fenntartani, mert az anyagot akár később is ki lehet egészíteni képekkel, hanggal, vagy videóval. Az emlékek rögzítése kilenc lépésben zajlik: először is nevet (címet) kell adni az emléknek, és megadni azt, hogy mikor történt.

Egy egészen pontos időpont mellett akár az emlékre jellemző évszázad, évtized, évszak, a hét egy napja vagy egy napszak is megadható. Az emlék ugyanis kötődhet például a nyári táborozásokhoz, a péntek esti bulizásokhoz, vagy a kedd reggeli töriórákhoz is, amit így jelezhetünk. A szájton nem csak saját emlékeket lehet rögzíteni, hanem olyanokat is, amelyeket nem mi éltünk meg, csak hallottunk róluk (például emlékezhetünk a berlini fal leomlására úgy is, hogy nem voltunk ott), vagy olyanokat, amelyeket elve nem élhettünk meg, mert túl régen voltak. A rendszerben tetszőleges dátum megadható, csak a rögzítéskor jelölni kell, hogy saját emlékről van-e szó, vagy nem.

Multimédiával lehet élénkíteni

A következő lépés az emlék megírása, de ha ezt nem szeretnénk, hanem inkább élőszóban rögzítenénk azt, akkor azt is megtehetjük a harmadik lépésben. Itt egy webes plugin végzi el a hangrögzítést, ha van a számítógépünkre mikrofon csatlakoztatva. A negyedik pontban, az emlék adatai között rögzíteni lehet azt, hogy mi a közelebbi helyszín, vagy a hozzá kötődő esemény (ilyen lehet például egy esküvő, egy karácsony, vagy egy Sziget fesztivál), címkéket adhatunk meg, amelyek leírják jellegét (például család, gyerekek, buli, katasztrófa), és egy tíz fokozatú skálán beállíthatjuk, mennyire élénken él az emlékünk.

Forrás: [origo]
Koncertemlék videóval - akkor is írhatunk, ha mi nem éltük meg

Hogy az olvasó számára is élénkebb legyen, amit rögzítettünk, az emlékek mellé fel lehet tölteni fényképet, csatolni lehet hozzájuk Videa, YouTube vagy Google-videót, amihez a klip beágyazásához szükséges (embed) kódot kell bemásolni a megfelelő mezőbe. Mivel a közvetlen videó-feltöltést a szájt nem teszi lehetővé, így a beágyazni kívánt videót előre kell feltölteni a kívánt megosztóra. A multimédiás illusztráció mellett térképre is lehet helyezni az emléket: a szájtba ágyazott Google térképmodul segítségével az egykori esemény helyére le lehet szúrni egy jelölőt. Így olyan helyszínt is jelölni lehet, amelyet nem lehetne leírni egy pontos címmel, maximum GPS-koordinátákkal.

Az üzemeltetők külön figyelmet szenteltek a felvitt tartalmak felhasználási lehetőségeinek pontos meghatározására is, amit Creative Commons licencek segítségével lehet szabályozni. Akinek nem lenne ismerős ez a megoldás: az alkotó publikált anyagokkal kapcsolatban megadhatja, hogy azt milyen feltételekkel, milyen célra és hogyan lehet felhasználni, ami rugalmasabb lehetőségeket biztosít és engedékenyebb a hagyományos copyrightos rendelkezésnél. A CC-licencekről részletes leírást és magyarázatot találhat a Creative Commons magyar oldalán.

Mint amikor társaságban sztorizgat az ember

Mint azt már említettük, az oldal a felvitt adatok alapján fűzi össze az egymáshoz kapcsolódó emlékeket, de ha olvasgatás közben támad írhatnékunk, akkor ennek is nyoma marad. Egy megnyitott emléknél az "Ez jut róla eszembe" gomb megnyomásával egy teljesen új emléket rögzíthetünk, de rendszer emlékszik rá, hogy az miről jutott eszünkbe. Ha viszont az olvasottakra emlékszünk máshogy, vagyis a másik gombot nyomjuk meg, akkor a szájton a megnyitott emlékkel megegyező paraméterekkel - cím, hely, időpont - nyílik meg egy új lap, ahol leírhatjuk, rögzíthetjük a saját verziónkat.

Az Emlékgép működési elvével kapcsolatban Várady Zsolt egy, a való életben gyakori példát is felemlegetett. Elképzelése szerint a szájt ahhoz hasonlóan működne, mint amikor egy társaságban beszélgetés közben beindul a sztorizgatás, és mindenkinek beugrik valami az elhangzottakról. Az lehet, hogy kapcsolódik valahogyan az éppen hallott történethez, de az is lehet, hogy nem, csak egyszerűen eszébe jutott a gazdájának.

Mivel a szájt még nagyon friss, a felvitt emlékek száma mindössze százas nagyságrendű - de már így is szórakoztató élmény ezeket olvasgatni. Aki pedig érzi magában az elszántságot, hogy itt ossza meg másokkal az emlékeit, azt csak bíztatni tudjuk: csak arra kérünk mindenkit, a bétatesztelés alatt még nézze el nekünk, ha a szájt néha rendetlenkedik egy kicsit.