Banki adatokra halásznak a pénzügyi válság örvényében

Vágólapra másolva!
A bankszámlaadatok megszerzésére irányuló internetes bűncselekmények szaporodásával járhat a nemzetközi pénzügyi válság - figyelmeztetnek amerikai és brit állami és bankszakmai testületek, illetve biztonságtechnikai szakértők.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és egy brit parlamenti bizottság egyaránt arra hívja fel a figyelmet, hogy a pénzügyi válság hatására az online adathalászat (phising) területén elmozdulás várható az identitástolvajlástól a banki ügyféladatok megszerzésére irányuló kísérletek felé. Az FTC szerint a zavarosban halászó csalóknak kiváló lehetőséget biztosít a bankszférában végbemenő viharos változás, amelynek során számos pénzintézetnek hirtelen megváltozott a tulajdonosi szerkezete. A bűnözők a megroggyant bankházak élére kinevezett állami válságmenedzserek vagy az új tulajdonos nevében léphetnek fel, és adategyeztetésre kérhetik a gyanútlan ügyfeleket - áll a bizottsági közleményben.

A testület azt javasolja az internetező bankszámla-tulajdonosoknak, hogy ne reagáljanak az olyan emailekre vagy felugró ablakokon elhelyezett üzenetekre, amelyek számlaadatok megadására szólítanak fel, még akkor sem, ha ezek látszólag a banktól érkeznek. Az identitástolvajlással (ID Theft) kapcsolatos ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság éves beszámolója szerint a krízis miatt szigorodó hitelfeltételek hatására gyakoribbá válhatnak a számlatulajdonosok elleni támadások. "Hitelt szerezni lopott identitással is egyre nehezebb, a bűnözők ezért aktívabban törekedhetnek a már létező számlák megcsapolására" - áll a bizottság második éves beszámolójában.

A Secure Computing IT-biztonságtechnikai cég legfrissebb jelentése szerint az adathalászok legkedveltebb célpontjai a válságban megtépázódott amerikai pénzintézetek, és a Wachovia, a J.P. Morgan Chase és a Bank of America mellett a közeljövőben - az 500 milliárd fontos állami bankmentő program befejeztével - a brit bankok is igen népszerűek lesznek a bűnözők körében.

Mindeközben a brit bankrenszer fizetési iparágát összefogó szervezet, a Fizetési Klíring Szolgáltatók Szövetsége (APACS) arról számolt be, hogy az adathalász-támadások száma már a világ pénzügyi rendszerét megrázó válság kirobbanása előtt is meredeken emelkedett. A szövetség idén január és június között összesen 20.682 ilyen esetet regisztrált, ami 186 százalékkal több, mint 2007 első hat hónapjában - áll a BBC hírportálján megjelent összefoglalóban.