Mentális betegségnek számít az internetfüggőség Kínában

Vágólapra másolva!
Mentális betegségnek számít az internetfüggőség Kínában egy frissen kiadott kórmeghatározó könyv szerint.
Vágólapra másolva!

A világháló-függőséget (Internet Addiction Disorder, IAD) öt kategóriába soroló és a tüneteket részletesen leíró kézikönyv - a kínai egészségügyi minisztérium jövőre várható döntése után - az első lehet a világon, amely az online játékok, az internetes erotika, a közösségi, illetve információs portálok, valamint az online üzletek rabjait pszichiátriai esetnek tekintik.

Az internetfüggők körében első helyen az online játékosok állnak. Az egyik legnépszerűbb a World of Warcraft nevű, egyszerre több játékos által játszható szerepjáték, amely néhány betegnél olyan súlyos tüneteket okozott, hogy már nem volt képes különbséget tenni a virtuális világ és a valóság között - mondta Tao Zsan (Tao Ran), a szenvedélybetegségek elismert szakértője.

Augusztusi statisztikai adatok szerint a több mint 40 millió fiatalkorú kínai internetező 10 százaléka tekinthető szenvedélybetegnek. Az amerikai InterActiveCorp által tavaly végzett felmérés szerint a kínai fiatalok 42 százaléka érezte magát internetfüggőnek, míg az egyesült államokbeli társaik közül mindössze 18 százalék vélekedett hasonlóan. A kínai internetfüggő kamaszok 95 százaléka fiú, akiknek szülei túl elfoglaltak ahhoz, hogy gyermekükkel foglalkozzanak - tette hozzá Tao. Az Amerikai Pszichiátriai Szövetség (APA) most mérlegeli, hogy felvegye-e az internetfüggőséget a mentális betegségek 2010-ben megjelenő kézikönyvébe.