Netre szivárgott a Brit Nemzeti Párt taglistája

Vágólapra másolva!
Újabb szervezet esett áldozatul a névtelen kiszivárogtatók által üzemeltetett Wikileaks.org oldalnak. Most a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt taglistájának egy tavalyi verziója találta meg útját az internetre.
Vágólapra másolva!

A közzétett névsorban egyes tagok iskoláskorú gyermekeinek neve és kora is olvasható. Nick Griffin, a párt elnöke közölte, hogy jóllehet a lista "nem új", de "gyakorlatilag hiteles". A névsor tartalmaz a pártot adománnyal segítő, ám tagsági igazolvánnyal nem rendelkező szimpatizánsokat is.

A lista meglepő mennyiségű adatot tartalmaz a párttagokról a név, lakcím, telefonszám és email-cím négyesen túl is. Több tagnál megtalálható a foglalkozása, a Macintosh-on dolgozó grafikustól tengerészen keresztül az Irakban szolgálatot teljesítő katonáig minden akad. Egyeseknél pedig a hobbik és érdeklődési területek is fel vannak tüntetve.

A párt úgy vette észre a taglista kiszivárgását, hogy az aktivisták kéretlen propagandaanyagot kezdtek kapni a nyilvántartásban szereplő email-címükre. Simon Darby, a párt szóvivője a Guardiannek úgy nyilatkozott, hogy a párttól ellopott listát eredetileg jelszó és titkosítás védte.

Van okuk félelemre a listán szereplő rendőrök, katonák, börtönőrök vagy éppen tanároknak a Nemzeti Párt fórumain megnyilvánulók szerint. A rendőröknek 2004 óta kifejezetten tilos belépni a BNP-be, és valószínűleg a többi állami intézménynél sem nézik jó szemmel a szélsőjobbos aktivistákat.