Védtelen az USA a kínai hackerek ellen

Vágólapra másolva!
Évről évre egyre nagyobb mennyiségű titkos adatot lopnak el az USA kormányzati szerveitől a kínai támadók, akik már a hadseregnek is gondot tudnának okozni - állítja egy kongresszusi jelentés.
Vágólapra másolva!

Az USA törvényhozásában 2000 óta tevékenykedő Amerikai-Kínai Gazdasági és Biztonsági Vizsgálóbizottság tegnap nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kínai hackerek már most képesek késleltetni és akadályozni az amerikai csapatok felvonulását. 2007 során ötmillió amerikai számítógép ellen majdnem 44 ezer támadás történt. Ez harminchárom százalékos növekedést jelent az előző évhez képest - adta hírül a BBC.

Lebukni szinte lehetetlen

A szakbizottság jelentése szerint a kínai hackerek felkészültsége olyan komoly, hogy a célba vett gépek tulajdonosai esetenként észre sem vennék, hogy támadás alatt állnak. A dokumentum nem optimista a védekezés esélyeit illetően sem.

A jelentés szerint Kínában mintegy 250 hackercsoport tevékenykedik. Ezek egy részének tevékenysége megtűrtnek számít, másokat a gyanúk szerint egyenesen támogat a kínai hadsereg. Az utánpótlás kiképzése is speciális katonai bázisokon történik. Az internetes kémkedés nem csak azért népszerű, mert a teljes lebukás esélye sokkal kisebb, mint a hagyományos módszerek esetén, hanem azért is, mert a támadások teljes visszakövetése igen nehéz.

A jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a társadalom jelentős mértékben támaszkodik az internetre. A kormányzattól a közművek üzemeltetésén keresztül a mindennapi élet minden területéig jelen van a világháló. A vízhálózat, a biztonsági és az elektromos rendszert vezérlő gépek elleni támadás megbéníthatná az országot - állítja a bizottsági dokumentum. A kínai kormány egyelőre nem fűzött kommentárt a jelentésben állítottakhoz.

Láttuk már, csak moziban

Nem szükséges nagy képzelőerő a teljes kiberháború hatásainak elképzeléséhez, a témát feldolgozó film kivehető a videotékából. A Die Hard sorozat negyedik részében - Legdrágább az életed - a terroristák egyesével bénítják meg a modern élet működését biztosító közműveket, sőt a Fehér Ház elpusztítását ábrázoló videó lejátszása után a hírektől is elzárják a tanácstalan lakosságot.

Kínából kiinduló, nagy volumenű támadások értek már nyugati számítógépes hálózatokat. A nyomozók által Titán Esőnek (Titan Rain) elkeresztelt 2003-as akció során állami- és céges rendszerekbe jutottak be a támadók, ahonnan húsz terabájtnyi adattal távoztak. Az Oroszországból induló 1999-es Holdfény-labirintusnak (Moonlight Maze) elnevezett támadások szintén váratlanul érték az amerikai erőket. Egyik incidens után sem derült ki, hogy állami terrorizmus, ipari kémkedés vagy unatkozó hackerek tucatjai álltak a próbálkozás mögött.

Az elnökválasztást is figyelték

Hab csupán a tortán, hogy az amerikai elnökválasztás mindkét esélyes jelöltjének számítógépében is jártak kíváncsi ismeretlenek. Az Obama-stáb kínai vagy orosz hackereket gyanít az akciók mögött, az FBI azonban nem bocsátkozott ilyen pontos részletekbe: a nyomozó hatóság csak "külföldi támadókról" beszélt az eset kapcsán. Azt mindkét esetben megállapították a szakértők, hogy a behatolást nem az ellenjelöltek túlbuzgó segítői követték el, de nem tudták megállapítani, hogy a támadók pontosan milyen információkat töltöttek le a jelöltek rendszereiből.