Sokat tanulnak a netről a fiatalok

Vágólapra másolva!
Nem töltik haszontalanul az idejüket a netező fiatalok, derült ki egy három éve zajló amerikai kutatásból. A nyolcszáz fővel végzett vizsgálat megállapította, hogy fontos képességeket tanulnak meg a tinik az interneten.
Vágólapra másolva!

A mindennapi élethez fontos számítógépes tudást tanulják meg napjaink közösségi oldalakon szocializálódó tinédzserei a számítógép előtt ülve - így foglalható össze egy mondatban a három évig zajló Digital Youth Project végeredménye. Az ötven millió dolláros digitális médiáról és tanulásról szóló projekt részeként készült vizsgálat megnyugtathatja a netezés káros hatásai miatt aggódókat.

A fiatalok megtanulnak online kommunikálni, honlapot készíteni, linkeket ajánlani és online identitást létrehozni - sorolta a BBC kérdésére a fontos képességeket Dr Mimi Ito, a jelentés egyik szerzője.

Vannak barátaik, velük beszélnek

A Digital Youth jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a fiatalok az offline életbeli ismerőseikkel tartják a kapcsolatot a netes eszközök segítségével. A chat, a közösségi oldalak nem a valós barátságok pótlására, hanem azok meghosszabbítására szolgálnak. Azaz nem igaz a klasszikus előítélet, hogy a folyamatosan a neten lógóknak nincsenek igazi kapcsolataik.

Emellett a net arra is lehetőséget ad a kreatívabb fiataloknak, hogy saját alkotásaikkal megmutatkozzanak. Ezek a lehetőségek pedig új, hasonló érdeklődésű ismerősök megszerzésében is segítik a netezőket.

Hasznos dolgokat is tanulnak

A bevásárlóközpontok és parkok helyett a neten összejáró fiatalok új módokat találnak a kreativitásuk kiélésére. Eközben pedig hajlamosak egészen mély ismereteket szerezni érdeklődésük tárgyáról és az ahhoz kapcsolódó területekről.

A kutató az anime kultúráért rajongó fiatalok egy általa megfigyelt csoportját hozta példának, akik a rajzfilmes vitafórumokhoz és videós csapatokhoz csatlakozva hasznos tudást szedtek fel. Amellett, hogy ragadt rájuk némi japán nyelvtudás, a videószerkesztés, vágás és tömörítés. A netes tanulás nem a hagyományos oktatás modelljét követi, inkább a minden számítógéphasználó előtt ismert "addig próbálkozom, amíg nem megy" módszerre hasonlít.

Segíteni kell a felnőtteknek

Ha a tinédzsereknek hasznára vannak a digitális eszközök - vonja le a következtetést a Digital Youth jelentése - úgy a hozzáférés korlátozása hasznos tanulási lehetőségektől fosztja meg őket. A fiatalok többet tanulhatnak azoktól a tanároktól, akik hajlandóak a netes eszközökkel kísérletezni, ám ez nem jellemző a mostani iskolákra.

A tanulmány még ennél is messzebb mutat, a kutatók szerint a huszonegyedik század oktatását alapjaiban fogja megváltoztatni a digitális média. A mostani trend, mely szerint a fiatalok egyre többet tanulnak egymástól, tovább fog erősödni. A jövő kérdése a kutatók szerint az, hogyan tudja a hagyományos oktatás ezt a változást kihasználni.