Ausztrália saját Nagy Tűzfalat épít

Vágólapra másolva!
Az ausztrál kormány még idén megkezdi annak a több milliárd dollárból kiépített szűrőrendszernek a tesztelését, amellyel gyerekbaráttá változtatnák az internetet - valahogy úgy, ahogy Kína vagy Szaúd-Arábia cenzúrázza az elérhető tartalmakat.
Vágólapra másolva!

Még idén elindulnak az ausztrál internetet gyerekbaráttá változtató szűrőrendszer első tesztjei - adta hírül a BBC. A rendszer négy év és több mint tizenhat milliárd forintnyi ausztrál dollár elköltése után válhat teljessé. A tiltólistát az Ausztrál Kommunikációs és Médiahatóság állítaná össze, a szűrést azonban a netszolgáltatóknak kell elvégezniük. A tervet az Ausztrál Keresztény Lobbi, az Ausztrál Családszövetség és a gyermekek bántalmazása ellen küzdő Child Wise szervezet is támogatja.

Az internetes cégek és a szólásszabadságot védő civilek aggódnak a hamarosan bemutatkozó szűrőrendszer miatt. Legfőbb félelmük, hogy a listára felkerülhet bármi, amit a kormány szalonképtelennek vagy károsnak tart. A szakemberek szerint még egy hátulütője lehet az ausztrál megoldásnak, nagyban lassíthatja a honlapok letöltését.

A gyermekvédők azonban még kevésnek is érzik a tervezett intézkedéseket. A BBC által megkérdezett Child Wise képviselő szerint az otthoni szűrés legfeljebb a fiatal gyerekeket védi meg. Bernadette McMenamin szerint a bevezetésre kerülő rendszer a fizetős oldalakon tárolt képek elérését biztos letiltja, ám ez csupán a gyermekeket tartalmazó pornográf adatok harminc-negyven százalékát jelenti.

A szülőnek kell jobban figyelni?

A teszt első köre 1300 blokkolt oldallal kezdődik, ám ezt még a pilot alatt tízezerre akarják emelni. Az EFF internetes szabadságjog-védő társaság szerint a letiltandó oldalak gyorsabban költöznek más címre, mint azt a bürokrácia követni tudná,így a kísérlet kudarcra van ítélve. Colin Jacobs, az EFF egyik ausztrál aktivistája szerint a gyermekvédelem nem oldható meg technikai eszközökkel, a szülőknek kell jobban figyelniük csemetéikre.

Több országban üzemel hasonló rendszer, ilyen például Anglia, Svédország, Kanada és Új Zéland, ám sehol sem kötelező használni őket. Egyedül az internetcenzúrában élenjáró Kínában, Iránban és Szaúd Arábiában van kiterjedt szűrés.

A brit diákokra nem hat a szűrő

Az EFF fenntartásait igazolja a tény, hogy a brit iskolákban használt filterező megoldások egy részét egyszerűen meg tudják kerülni a tilosban járó diákok. Akár napi négyezer tiltott oldalt is megnéznek a tanulók, derül ki a hetven iskola netforgalmát megfigyelő Zentek cég adataiból. A diákok által lehívott lapok nagyrészt a Myspace-hez és a Facebookhoz hasonló közösségi oldalak voltak, ám akadt közöttük pornó és erőszakos videójáték is. Mások arra használták a felszabadított gépeket, hogy sértő üzeneteket küldjenek társaiknak.

Az angol diákok nyolcvanöt százaléka hozzáfér az internethez az iskolában, egy számítógépre 3,6 tanuló jut. Phil Revell, az iskolaigazgatókat tömörítő NGA nevű szervezet elnöke szerint sok iskola felnőtt a feladathoz, egyre jobb szűrőket telepítenek a hálózatra, oktatásokat szerveznek a tanároknak és a diákoknak az internet biztonságos használatáról. Akadnak azonban olyan intézmények is, amelyek egyszerűen nem vesznek tudomást a problémáról.