Külső alkalmazások felé nyit az iWiW

Vágólapra másolva!
Mától állhatnak neki a saját, közösségi funkciókra épülő szoftverek készítésének és tesztelésének a fejlesztők, a felhasználók pedig jövő év elejétől vehetik birtokba az új alkalmazásokat.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hazai közösségi oldal megnyílik a külső fejlesztések előtt: 2008. december 4-től bárki készíthet saját, a közösségi funkciókra épülő alkalmazásokat az iWiW-hez, amelyek "motorját" maga a szájt adja. A fejlesztők a http://dev.iwiw.hu címen elérhető, kezdetben kísérleti üzemmódban működő Fejlesztői Portálon tudnak regisztrálni, és az ahhoz csatlakozó, úgynevezett "Homokozóban" - amely az iWiW virtuálisan leképezett működési környezete - tesztelhetik az elkészült szoftvereket.

Az iWiW felhasználói várhatóan 2009 elején találkozhatnak először az alkalmazásokkal, amelyeket önkéntes alapon (opt-in) vehetnek majd fel. Ezek katalógusa megtalálható lesz egy egy önálló menüpont alatt, illetve a felhasználók adatlapján is megjelennek majd az általuk felvett alkalmazások. A portál fejlesztői egy új, az Üzenőfalhoz hasonló felület kialakítását is tervezik, amely folyamatosan tájékoztatást ad majd arról, hogy az ismerősök milyen műveleteket hajtottak végre az oldalon és az általuk használt alkalmazásokkal.

Játékok, tesztek, hasznosságok kerülhetnek az oldalra

Maguk az alkalmazások a számukra biztosított "csatolófelületen" keresztül a felhasználók nevéhez, thumbnailjéhez (a felhasználót az alkalmazás felületén azonosító képecskéhez) és ismerőseinek listájához férhetnek hozzá. Hogy mire jó mindez, és mit lehet majd 2009 elejétől újdonságként használni az iWiW-en, arra talán jó példa az ugyanilyen rendszerben működő Facebook közösségi oldal néhány népszerű alkalmazástípusa.

Ilyenek például az önismereti tesztek vagy kvízjátékok, amelyekbe meg lehet hívni az ismerősöket, és versengeni lehet velük az elért eredményben, vagy össze lehet hasonlítani azokat, de lehet egymás ellen társasjátékokat is játszani, vagy érdekes olvasni-kattintani való híreket, linkeket megosztani egymással, és így tovább. Az üzemeltetők az iWiW-es alkalmazások fejlesztőinek kiadott útmutatóban is ösztönzik a hasznos, vagyis meglévő igényeket kielégítő, vagy szórakoztató, és a rendszeres használatra motiváló szoftverek készítését.

Jóváhagyás után kerülhetnek ki az alkalmazások

Az iWiW funkcióit gazdagító újdonságok nem kerülhetnek ki automatikusan a portálra, azokat először az erre kialakított rendszerben jóvá kell hagyatni. Az alkalmazásoknak bizonyos technológiai, üzleti és jogi feltételeknek kell megfelelniük, amelyeket és bizonyos tevékenységeket (például állás- és apróhirdetés, aukció, pénzügyi szolgáltatások, nyereményjáték) csak az üzemeltetők engedélyével valósíthatnak meg. A fejlesztők számára előírt általános szerződési feltételek (ÁSZF) betartása mellett a jövőben tetszőleges számú alkalmazás készülhet az iWiW-hez.

A fejlesztéseket lehetővé tévő iWiW API (Application Programming Interface) a Google által kezdeményezett OpenSocial szabványra épül, amely valamivel több mint egy éve létezik, és olyan nagy nemzetközi portálok támogatják, mint a Yahoo, a MySpace, a LinkedIn vagy a Hi5. A közös alapok megkönnyítik a fejlesztők számára, hogy a más portálokra írt alkalmazásaikból iWiW-es változatot is készítsenek. (A legnagyobb hazai közösségi portál jelenleg több mint 3,8 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.)

Nyílt nap és verseny a fejlesztőknek

A most elinduló fejlesztői portálon belül blog és wiki alapú tudásbázis is segíti a munkát. Az érdeklődők jövő januárban nyílt napok keretében is ismerkedhetnek az iWiW API-hoz kapcsolódó üzleti és technológiai lehetőségekkel, amelyre előzetes regisztráció útján lehet majd jelentkezni.

Az Origo Zrt. a fejlesztői kör ösztönzésének első lépéseként "Keressük a 3 legizgalmasabb fejlesztést!"- címmel fejlesztői verseny kiírását tervezi 2008. decemberében. A fejlesztők a verseny részleteiről az iWiW különböző felületein keresztül értesülhetnek majd.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Zrt. üzemelteti.