Veszélyesek a nem titkosító netboltok

Vágólapra másolva!
Az interneten vásárlóknak a saját informatikai biztonságuk mellett ügyelniük kell a kereskedő kiválasztására is, ha nem megfelelő webshopon vesznek terméket, adataikat könnyen csalók kezébe juthatnak: szakértők szerint kerülni kell az olyan online üzleteket, amelyek nem titkosítva továbbítják használójuk adatait.
Vágólapra másolva!

A kancellar.hu felmérése szerint a magyarországi elektronikus kereskedelmi helyek biztonsága erősen változó. A vizsgált oldalak több mint 90 százaléka a felhasználói nevet, a jelszót és az egyéb érzékeny adatokat titkosítás nélkül fogadja. Kivételt csak azok a hitelkártyás tranzakciók képeznek, amelyek közvetlenül a banki szerverekre jutnak el.

A vizsgálat szerint a vásárlók adatai több esetben is eltulajdoníthatónak bizonyultak. Ezen túlmenően sokszor hiányzik a fogyasztók érdekeinek érvényesítését segítő tájékoztatás, s az adatvédelmi szabályzatok is hiányosak. A felmérés november második felében készült: az információ és adatbiztonság szakértői 12 jelentős virtuális áruházat látogattak meg. A szakértők próbavásárlások útján elemezték a vásárlási folyamatot, a rendszerek látható részeinek biztonságát.