Kalózfelvételen menekült meg egy műsor

Vágólapra másolva!
Kalóz hangfelvételről nyerte vissza régen elveszett műsorának egy részét a BBC. A Dad's Army hiányzó hangsávját 1969-es magnószalagról nyerték vissza - adta hírül a TorrentFreak.
Vágólapra másolva!

Helyreálított formában sugározta újra a BBC a Dad's Army sorozat egy egészen eddig elveszett részét. A képi anyagot egy megmaradt fekete-fehér kópia digitális kiszínezésével alkották újra. A hangsáv még kalandosabban, egy kalózfelvétel megszerzésével került vissza a filmre.

Nem kellett messze mennie a rádióból felvett hangok megszerzéséhez a BBC-nek. A felvételt a cég egyik mostani műsorvezetője, Ed Doolan rögzítette 1969-ben a szalagos magnójával. Az akkor valószínűleg helytelennek számító tett mára biztosan megtérült, mivel újra sugározhatóvá vált a népszerű, nyolcvan részt megélt hetvenes évekbeli sorozat Room at the Bottom epizódja. Doolan több száz műsort vett fel a rádióból annak idején, köztük több olyat is, amit a a hatvanas évek során töröltek az archívumból. "Nem tudtam, hogy a nekem meglevő felvételek elég hallgathatóak lesznek ahhoz, hogy a tévé felhasználja őket." - nyilatkozta a meglepett riporter a BBC-nek.

A sorozat részei azért tűntek el a BBC archívumából, mert a hatvanas években kifogytak az archiválásra használt raktárhelyből és a pénzből. Az egyetlen megoldást egyes anyagok letörlése jelentette, ennek eset áldozatul a restaurált vígjátéksorozat-epizód is.

Szabóék a neten laknak

A Doolan tettéhez hasonló közösségi archiválás hazánkban is létezik. Az elérhetetlen vagy csak nehézkesen hozzáférhető archívumok helyett érdemes a neten keresni. Lelkes önkéntesek digitalizálták például a 48 éven keresztül futó A Szabó család hangjáték epizódjait. Az 1959-ben sugárzott első részek például meg is vannak a hangjáték emléklapján, a hiányzó epizódokat pedig folyamatosan keresik.

Hasonló közösségek próbálják hozzáférhetővé tenni kalóz módszerekkel a rádiójátékokat, archív színházi felvételeket, amiket máshogy nem szerezhetne meg az internetező közösség.