Frissültek Budapest műholdképei a Google Earth-ben

Vágólapra másolva!
A Google műholdas térképein a korábbi, több éves fotók helyett már idén nyáron készült felvételeken láthatjuk a fővárost és környékét.
Vágólapra másolva!

A világ több más városával együtt a Budapestet ábrázoló felvételek is frissültek a Google műholdas térképein, így a Google Earthben és a Google Mapsen (magyarul Térképek). Az ingyenesen elérhető adatbázis frissüléséről a Google Lat Long blog, a térképes szolgáltatásokkal foglalkozó csapat blogja adott hírt.

A szájton nem részletezik a frissítés részleteit, de a térképeket böngészve kiderül, a felvételek idén nyáron készülhettek. Ebből arra lehet következtetni, hogy az óbudai Hajógyári szigeten nagyban zajlik a Sziget fesztivál, a tőle északra található vasúti összekötő hidat pedig éppen átépítés közben örökítették meg.

Az utazók számára ennél kényelmetlenebb lehet, hogy a frissítésre nem a legmegfelelőbb pillanatban került sor, hiszen az M0-ás körgyűrű és az M6-os autópálya új bevezető szakasza is még építés alatt áll a képeken. Így az új nyomvonalat csak a térképadatbázisban lehet végigkövetni, a műholdképeken nem.

Forrás: [origo]
Épül a metró a Keletinél

Az új műholdképeken viszont már több, idén nyáron befejezett állapotban lévő épület is látható, ami korábban nem. Így a Google Earthben megcsodálható többek közt a Budapest Sportaréna, amely a korábbi képeken még építés alatt állt, a közelében ott van a tavaly felépült Aréna Pláza bevásárlóközpont. Dél-Budán látható a Kopaszi-gát nemrégiben elkészült parkja és épületegyüttese, és a szomszédságában a szerkesztőségünknek otthont adó Infopark is teljesebb.

A jelenlegi műholdképek a legnagyobb budapesti munkálatokat is megörökítik: a felvételeken nem csak az M0-ás épül, de látható a metróállomások építése is (például a Kálvin-téren vagy a Keleti pályaudvar mellett, és a Szabadság-híd is lezárva, alatta pedig a budai alsó rakpart is feltúrva látható.

A városról készült új felvételeket a weben a Google Mapsen lehet böngészni (az új részletek nagyítva látszanak), a Budapesten kívül legutóbb frissített többi helyszín listáját pedig a Lat Long blog bejegyzése részletesen felsorolja.