Börtön jár Kínában a netes zaklatóknak

Vágólapra másolva!
Kínában első ízben ítélték kártérítés megfizetésére azokat a virtuális lincselőket, akik vélt vagy valós sérelmekért az interneten közzétett személyes adatokkal próbálnak elégtételt venni.
Vágólapra másolva!

Az internetes tartalomkereső-motor mintájára csak emberhúskeresőként emlegetett csoportok a világháló segítségével azokat a személyeket kutatják fel, akik szerintük valamilyen büntetendő dolgot tettek, és amely már az igazságszolgáltatás hatáskörén is kívül esik. A virtuális lincselők áldozatai között állatkínzók, csalók, és a társadalomra nézve sértő magatartást tanúsító személyek vannak.

Az "emberhúskeresők" szinte ostrom alá vették azt a kínai férfit, akinek felesége öngyilkos lett, miután megtudta, hogy a férjének szeretője van. Vang Fej (Wang Fei) a zaklatások miatt fordult a bírósághoz, amely a férfi személyes jogainak megsértése címén összesen 8000 jüan (220 ezer forint) kártérítést ítélt meg. Vang néhai felesége, Csiang Jan (Jiang Yan) tavaly decemberben ugrott le 24. emeleti lakásuk ablakából, hátrahagyva egy titkos webnaplót, amelyben mindent leírt, amit csak a férjéről és a szeretőjéről tudott. Csiang két nappal a halála előtt az oldal hozzáférési kódját átadta az egyik cyber ismerősének, innentől kezdve a fényképeket, címeket és más személyes adatokat tartalmazó napló hamarosan bejárta az internetet.

Vang azután indított pert a lincselői ellen, miután a napló tartalma "halott blog" címen kezdett terjedni az interneten. A bíróság a hűtlen férfit is elmarasztalta, a blogot közzétevő szolgáltatót 3000, az adatokkal visszaélő egykori barátot pedig 5000 jüan kártérítésre és az adatok törlésére ítélték.