HD-videók már a YouTube-on is

Vágólapra másolva!
A népszerű videomegosztó oldal nemrég váltott szélesvásznú módra, péntektől azonban már nagyfelbontású videókat is meg lehet tekinteni majd rajta, persze a HD-s tartalmak a hagyományos klipeknél komolyabb sávszélesség-igénnyel bírnak.
Vágólapra másolva!

A hírt a YouTube hivatalos blogján jelentették be: hogy a videomegosztóra ezentúl HD-felbontású, azaz a szokásos 640x480 pixeles mellett akár 1290x720 pixeles felbontásban is élvezhetik a felhasználók, ami még teljes képernyős méretre váltva is kitűnő képminőséget biztosít -minderről bárki meggyőződhet az alábbi listát átböngészve.

A világ legnépszerűbb videomegosztó szájtja legutóbb november végén jelentett be a látványt érintő újítást, ekkor ugyanis lejátszóablakát a filmes tartalmak megjelenítésére jobban alkalmas szélesvásznú (16:9-es) formátumúra alakította át. A rendszerbe korábban feltöltött hagyományos, 4:3-as felvételek ebben ugyanúgy lejátszhatók, ám széleiken fekete csíkok jelennek meg.

Forrás: [origo]
HD-videók a YouTube-on

A HD-felbontás támogatásának bevezetésével a YouTube régi hiányosságát pótolja, hiszen riválisai, például a Blip.tv, a Vimeo, vagy éppen a játékbemutatókat hosztoló Gametrailers.com már jó ideje biztosítja mozgóképes tartalmainak nagyfelbontású megtekintését. A HD-s tartalmakat a videók mellett megjelenő "Watch in HD" feliratokat jelzi, emellett a kategóriaoldalon újonnan megjelent HD feliratú fülön keresztül is elérhetők, emellett a lejátszás indításakor is megjelenik egy felirat, ha egy videoanyag nagyfelbontásban is megtekinthető.

A HD-felbontású videókat feltölteni vágyók számára a Google egy angolul elérhető segédletet is létrehozott, az ebben olvasható információk szerint a feltölteni kívánt mozgókép kódolására H.264, mpeg-4 és mpeg-2 tömörítést kell használni, az egyelőre legfeljebb sztereóban támogatott hang tömörítésére az mp3 formátumot javasolják. A feltölthető videofájl méretét továbbra is egy gigabájtban korlátozzák.

Ezen kívül a YouTube-on három új kezdőoldalt is létrehoztak, melyek a youtube.com/news, a youtube.com/music, és a youtube.com/movies címeken érhetőek el. Az első közülük friss hírek, a második videoklipek, a harmadik pedig filmrészletek gyors elérését teszi lehetővé.