Korhatáros internetet terveznek az angolok

Vágólapra másolva!
A brit kultuszminiszter a filmek korhatáros besorolásához hasonló rendszert dolgozna ki az internetre is, hogy a gyerekeket megvédjék a számukra káros tartalmaktól.
Vágólapra másolva!

Andy Burnham, a brit kultuszminiszter a Daily Telegraphnak adott interjújában beszélt az internet korhatárosításáról szóló elképzeléseiről - adta hírül a BBC. A politikus szerint már csak azért is szükség lenne az internetes tartalmak közötti eligazodást segítő jelzésekre és szűrőkre, mert a szülők nehezen tudják megóvni a gyerekeiket a nem nekik való tartalmaktól, miközben az internet egyre inkább jelen van a mindennapi életben.

Burnham hangsúlyozta: nem a szólás, vagy az önkifejezés szabadságát szeretné csorbítani a korhatáros rendszerrel, csak a könnyebb eligazodást segítené az elképzelés. A miniszter többek között a YouTube-ra felkerült lefejezős videókat hozta fel példaként arra, hogy mi az, amit a gyerekeknek nem kellene látniuk.

A BBC szerint jogos az aggodalom, mivel egy idén ősszel készült felmérés szerint az országban háromból két internetező kiskorú belefutott már olyan képbe a neten, amelyet zaklatónak talált. A hírportálnak nyilatkozó szakértők szerint viszont kérdéses, hogyan lehetne megvalósítani az online tartalmak felcímkézését, mivel jelenleg nincs az országban olyan szervezet, amely alkalmas lenne a korhatáros besorolás kialakítására.

Andy Burnham szeretné felvenni a kapcsolatot az USA új kormányával is, hogy közösen dolgozzanak ki egy rendszert az angol nyelvű internetes tartalmak szűrésére. Hasonló intézkedésekre december elején került sor Ausztráliában, ahol a kormány arra kötelezte a netszolgáltatókat, hogy az otthoni és iskolai netcímekről elérhetetlenné tegye az erőszakos és pornográf tartalmakat. A tiltott szájtok listáját a kormány szakértői állították össze, és a szigorú netcenzúra bevezetése jelentős ellenállást váltott ki az országban.