Felgyorsítanák a magyar domainek regisztrációját

Vágólapra másolva!
Ismeretlen kezdeményező aláírásgyűjtésbe kezdett, hogy a .hu domainekre érvényes kéthetes várólista megszűnjön. Az egynapos regisztráció gondolata egyáltalán nem új - bár, mint megtudtuk, nem aktuális.
Vágólapra másolva!

Egy nap alatti hazai domainbejegyzést akar elérni az az ismeretlen magánszemély vagy szervezet, aki/amely aláírásgyűjtésbe kezdett ezért - adta hírül a DomainABC című szaklap. A jelenlegi domainregisztrációs szabályzat szerint ugyanis, ha valakinek nincs különösebb kötődése a névhez - így például nem egy cég kéri a saját nevének regisztrálását vagy egy védjegy tulajdonosa az oltalmazott szót -, két hetet kell várnia arra, hogy az internetcím működni kezdjen.

Azonnal vagy két hét

Azok, akik úgynevezett prioritásos igényt adnak be, azaz igazolni tudják, hogy az igényelt internetcímre valamilyen jogot formálhatnak, minden különösebb teketória nélkül, akár egy nap alatt is kaphatnak .hu végződésű címet. Aki azonban különösebb jogot nem formálhat a névre - és ilyen a regisztrációs kérelmek zöme -, annak az igényét előzőleg közzéteszik egy úgynevezett kéthetes várólistán. Erre azért van szükség, hogy ha valaki olyan címet jegyeztetne be, amihez másnak több köze van, úgy legyen lehetőség élni a felszólamlási joggal.

A kezdeményezés célja, hogy a kéthetes várólista megszűnjön, a kérelmek kiszolgálása pedig felgyorsulhasson, azaz egy nem prioritásos igény beadása után is akár egy nap alatt hozzájuthassanak az érdeklődők a kiszemelt internetcímhez. Ez nem lenne példa nélküli a nemzetközi domainvilágban: például a .com vagy az .info, vagy a .ru (orosz), .pl (lengyel) domainek bejegyzése is hasonló metodika szerint történik körülbelül egy nap alatt.

Nem rossz ötlet, de konszenzust borítanának

Martos Balázs, a hazai domainregisztrációt szabályozó és levezénylő Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) elnökségi tagja szerint nem rossz a kezdeményezés, de egyrészt nem új az ötlet, másrészt nem is aktuális. A 2000-ben kidolgozott domainregisztrációs szabályzatot ugyanis konszenzussal alakították ki, és az nemcsak a regisztrátorok - tehát a piac -, hanem a jogvédők és a kormányzat érdekeit is tükrözi. Martos jelezte: cirka egy évvel ezelőtt készült egy jelentés a domainregisztráció hazai szabályozásáról kormányzati megrendelésre, melyben pozitív hangvétellel szóltak a kéthetes meghirdetés intézményéről.

Az ISZT-n belül - mely egyesületként működik, tagjai hazai internetszolgáltatók, domainregisztrátorok, a tulajdonképpeni piac résztvevői - is felmerült már többször is a várólista megszüntetése ötletként. Ez azonban sosem került át a szabályozásba, mivel a többi érintett - elsősorban persze a jogvédő szervezetek - nem értettek egyet vele - mondta Martos. Épp a nemrég készült jelentés mutatta, hogy ennek megváltoztatása jelenleg nem időszerű.

Titokzatos kezdeményező

Magát a regisztrációs szabályzatot egyébként az ISZT tudná megválasztani, egy egyesületi közgyűlésen lehetne szavazni róla. Ám mielőtt a közgyűlés elé kerülne a kérdés, informális egyeztetésre lenne szükség az érintett partnerekkel - kormányzat, jogvédők -, amin viszont Martos szerint most "nem menne át" a javaslat.

Az internetes kezdeményezésnek eddig 150 aláírója van, magánszemélyek és vállalkozások vegyesen. Azt nem sikerült megtudni ki áll a kezdeményezés mögött - magát a hudomain1napalatt.hu címet a Dataglobe Kft. jegyezte be -, és e-mailes megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig nem reagáltak az aláírásgyűjtők.