A válságra is utaznak a spammerek

Vágólapra másolva!
Kamu álláshirdetésekkel és banki üdvözletekkel igyekeznek adatokat kicsalni az internetezőkből a legújabb spamek, és a levélszemét-forgalom hamarosan visszaáll a nagy amerikai szerver lekapcsolása előtti szintre.
Vágólapra másolva!

A gazdasági világválságra utazva igyekeznek személyes adatokat lopni a levélszemetelők - derül ki a Symantec januári jelentéséből. A biztonsági cég szerint szerint a spammerek a következő tárgysorokkal igyekeznek elérni a leveleik megnyitását: "Vészeld át a visszaesést, keress legalább 500 dollárt hetente (Survive the Recession: earn 500 dollars or more a week!)" vagy "Új munkát találtam neked, több mint 500 dollár egy hétre ( I found you a new job [500+ a week]".

Az egyik levélszemetelő az év elején indított új támadást a netezők ellen: a spammer egy ismert bank nevében küld újévi üdvözlőkártyát. Ennek megnyitása során a felhasználót személyes adatok megadására kéri, azzal a csalival, hogy ezekért cserébe a banki csalásokról szóló sürgős üzenetet küldene. Valójában az vált áldozattá, aki hallgatott rá.

Ezen a héten a levélszemetelők egy közösségi oldalak népszerűségét és jó hírnevét kihasználó üzenetek terjesztésébe kezdtek - állapította meg a Symantec. A gondosan megalkotott üzenet teljesen hasonlít a webhely által gyakran küldött, valódi értesítésekre. Arra kérik a címzettet, hogy kattintson az e-mailben levő linkre, amellyel a közösségi hálózatban a csaló által létrehozott valódi csoporthoz kerül, ami csak a bizalom növelését szolgáltja. Az átverési folyamat még ezek után sem egyszerű: a csoport továbbküldi a felhasználót egy közvetítőként szolgáló, ingyenes webnapló-helyre, ahonnan átirányítják a végső URL-re, ahol megpróbálják kicsalni a személyes adatokat.

2008 novemberében felé a világ internetes levélszemetének közel a feléért felelős McColo szerver leállítását követően jelentősen csökkent a spam mennyisége, mostanra azonban a régi és új botneteknek köszönhetően kezdenek magukhoz térni a levélszemét-küldők: a "termelés" már most eléri a korábbi szint 80 százalékát.